Brasilien information

Nedan hittar du de vanligaste frågorna. Fler frågor kommer att läggas till.

Det första du måste tänka på är att ha ett arbetstillstånd. Det får du genom Ministerio do Trabalho. För att kunna få ett arbetstillstånd måste du ha permaent uppehållstillstånd och ha varit i Brasilien i minst några månader. Kontakta ditt närmsta Ministerio do Trabalho kontor eller Policia Federal så kan de hjälpa dig.

För att få uppehållstillstånd så bör du kontakt den Brasilianska Ambassaden i Stockholm innan du åker till Brasilien. De kan ge dig mer råd.

Så här gjorde jag: Åkte till Brasilien, fick ett uppehållstillstånd på 3 månader, gifte mig, ordnade med papper, ansökte, förlängde mina tre månaders turistvisa, fick provisoriskt uppehållstillstånd, väntade ett år och fick ett ja.

Papper som behövs:
Födelsebevis, översatt till Portugisiska. Enklast är om du har detta översatt i Sverige eftersom antalet Sv-Port översättare är väldigt få överhuvudtaget.
Utdrag ur polisregistret. Detta skickas i sin tur till Ambassaden i Brasilia. OBS: Kontakta gärna ambassaden innan för att få reda på vad de vill ha för papper. Ambassaden kommer senare att skicka dig ett intyg som du behöver ha med dig när du gör din ansökan.

CPF står för Cadastro de Pessoa Fisicas och är en identitetshandling som du bör ha med dig tillsammans med ditt pass eller uppehållstillstånd. Du ansöker om detta på posten (o Correio), det tar några dagar och kostar inte mycket. När du sedan behöver visa din identitet för att t.ex ansöka om sjukvårdskort så måste du visa upp din CPF. Du behöver inte ha ditt uppehållstillstånd för att ansöka om CPF, gå till posten och prata med dem.

Det är ett blått litet kort med ditt namn och födelsedata på.

Om du inte hittar vad du söker här så skicka ett mail så kanske din fråga kommer upp här

Har du frågor om Brasiliansk matlagning? Du hittar frågor och svar på dina matfrågor här