Sverige nästa

I mitt inlägg På vift i Sao Paulo så nämnde jag att vi var iväg och sökte uppehålls tillstånd åt min man. Detta för att vi planerar nämligen att ta vårt pick och pack och flytta till Sverige.

Varför? Det är många som har frågat mig varför och det finns flera skäl. Det största är att vi vill vara närmare min familj. Speciellt min mamma behöver en hel del hjälp och jag vill finnas nära till hands för henne.

Vi vill testa på att bo i Sverige och förbättra vårt liv på många sätt. Vi lever ett bra liv här men ser många fler möjligheter i Sverige. Vi vill även att vår son ska ha en möjlighet till en bättre utbildning än vad som finns här. Det kommer att vara lättare för oss att resa hit en gång om året än det är för oss att resa till Sverige härifrån.

Några andra små saker som också gör det hela trevligare; bättre kläder, god mat, bra livskvalitet, varm vatten i kranen, riktig tvättmaskin, torktumlare, cafeér, fin inredning, fika stunder med vänner, nätverk och utbildning mm. Små petitesser kanske men såna saker gör skillnad.

Min man kommer att behöva gå på Svenska För Invandrare och vår son kommer nog att behöva lite språkhjälp i början. Jag skulle gärna studera vidare och det kan jag isåfall göra i Sverige.

Kommer det att bli lätt? Nej antagligen inte. Många säger att det är svårt med jobb och bostad och det är ju lite dystert såklart. Men vi försöker vara positiva och gör vad vi kan. Idag så kan man ju söka både jobb och bostad över internet så det gör vi.

När flyttar ni? Vi har tänkt att flytta nu i slutet av Maj/ början av Juni så att vi har sommaren på oss att anpassa oss och ge sonen en bra start inför skolan. Ganska snart alltså.

Vart flyttar ni? Vi kommer att flytta till Varberg i Hallands län. (Du som bor i Varberg och vet någon som hyr ut bostad, hör av dig!)

Det känns rätt att flytta samtidigt så är det skrämmande att ge sig ut på okänd mark när man känner sig bekväm på ett ställe.

Comments

 1. Lycka till med flytten! Allt löser sig ska du se;)

 2. Linda, jag antar att det känns läbbigt att flytta hem efter sâ mânga âr. En sak du INTE behöver oroa dig för är sonen och sprâket. När vi flyttade hit tillIsrael kunde inte barnen ett ord hebreiska, de lärde sig att prata pâ bara nâgra mânader; Din son har ju hörts svenska av och till och kommer att smälta in i sin nya miljö innan du hinner blinka!
  Kram och lycka till!!!

 3. Här är det en brasilianska som bor i Sverige:)
  Lycka till med flytten!

 4. Vad spännande!!!
  Tycker fröken Dill

 5. Hej Linda!

  Jag stötte nyss på din blogg och jag blev så GLAD!! :) Du har en så trevlig blogg och jag bara njuter av att sitta och klicka runt!! Lycka till med din familj och välkommen hem till Sverige igen! <3

  KRAM

  / Elin

  Fortsätt skriv som du gör!! :)

 6. hej Linda
  hur gammal är din son? Jag vill bara säga från det jag har sett med mina kompisar är det blir lättare och roligare för din son är för din man med språket. Du måste förberedda honom och jag skulle satsa på att bor i ett större ställe. vet inte om varberg är stor men desto mindre desto svårare bli. Alla invandrare som jag känner har haft jobb med hjälp av kontakter. Nästa alla jobb kräver körkort även om man inte ska köra bil. Mina kompisar som fick deras liv ”tillbaka” bor i göteborg , malmö eller stockholm. Jag har bott här i 4 år och endast jobb som jag fick var som hemmafru. Sverige är inte samma land. Om du läser DN och andra tidningar du vet vad jag menar. vet ej vad din man har för yrke. Jag är biolog från en super bra universitetet i brasilien och mitt diploma här är lika värdig som lambi toapapper. tyvärr har sverige gått till ett xenophobic land pga alla flyktingar som har kommit och svenne tror att invandrare är här för att leva på bidrag men samtidigt får man ingen chans på arbetsmarknad om du inte har en bekant som tar in dig. Du vill flytta nu det är sommar och biljetterna kan vara hur dyra som helst. kan du inte vänta tills hösten då kan du åka mycket billigare. jag och min man åkte till brasilien och det var 18.000 kr. kolla på airfrances hemsida om du leker med datum kan du hitta ett bra pris men som sagt jag skulle nog åker efter sommaren.
  Det finns nu hemspråklärare som om du har tur kan det finnas någon som kan hjälpa din son i Varberg. vill du veta mer det är bara mejla.
  lycka till!

 7. Vilket stort steg!! Imponerande och jag hoppas allt går bra. Kanske har ni redan flyttat vid det här laget.

 8. Hej Linda
  Välkommen tillbaka till Sverige
  Det här kommer säker att gå jättebra till slut, det viktiga är att din man lär sig svenska och han har två viktiga förutsättningar att göra detta, en är DU och den andra är faktumet att ni bosätter er på en ort där inte ”alla talar portugisiska”. Det finns möjlighet att validera utländsk utbildning, sen kan man ju avgöra om man vill komplettera eller satsa på något helt annat. Sen är vi trots allt fortfarande inne i en ekonomisk kris och det kan vara svårt att få jobb just nu men detta håller på att vända.
  Det finns något som heter KY utbildningar som är koncentrerade utbildningar inom bristyrken med praktik inblandat, finns inom en mängd områden på olika platser och är studiemedelsberättigade. Sök på dem och kolla, utbudet kan variera från år till år beroende på arbetsmarknadsläget.
  Lycka till

 9. Hej Linda!
  Det ar ett stort steg du/ni tar och jag tycker det ar modigt att vaga vanda hem igen. Det ar ju inte sa latt att bryta upp fran ett land och flytta till ett nytt stalle och borja om pa noll.
  Sjalv har jag ju precis gjort samma flytt fast i motsatt riktning och borjar nu forsta hur svart det kommer att bli att leva pa en chilensk lon och samtidigt kunna aka hem och halsa pa familjen nar man sa onskar.
  Det var langesedan jag lamnade en kommentar har men jag tittar fortfarande in har da och da och hoppas att du fortsatter blogga!
  Lycka till med allt och en stor styrke-kram!

 10. Hej!
  Hittade precis din blogg nästan av en slump. Tänk om jag bara hade hittat den tidigare. Jag har bott i Brasilien (för länge, länge sen, men ändå) och bodde utanför Varberg till sommaren 2011 när jag flyttade till Portugal. Så nu är det min tur att blogga som utlandssvensk 😉