Ryggont som inte vill gå över (Ischias)

Nu har jag dragits med ryggont (Ischias) i över två månader och det verkar tyvärr inte blir bättre. Jag har haft ryggont innan som gjort att jag knappt kunnat röra mig på en dag eller två men aldrig så här länge. I början så ignorerade jag det så gott jag kunde. Efter några veckor med vad som kändes som en brinnande rygg så bestämde jag mig för att nu får jag väl ta och gå till läkaren då.

Jag har skrivit om sjukvård i Brasilien tidigare och just denna veckan då jag ville gå till läkaren så var det strejk. Jag hade uppsökt ett sjukhus på Torsdagen den 5e November (precis efter att jag inte klarade mitt körkort första ggn) men då hade de bestämt sig för att bara ta sig an svininfluens patienter så det var bara till att ta bussen hem igen. Jag uppsökte vårdcentralen samma dag samt på Fredagen men ingen läkare fanns.

På Måndagen bestämde jag mig för att åka till ett annat sjukhus som ligger nära oss så maken skjutsade iväg mig. Men eftersom det var strejk så tog de sig bara an fall som var riktigt akuta. Att jag knappt kunde gå för jag hade så ont i ryggen var inte akut nog så de skickade iväg mig att uppsöka ett annat sjukhus. Då hade jag haft ont så länge att det var sista droppen och jag bröt ihop i bilen då maken skjutsade mig till bussterminalen så jag kunde ta en buss till andra sidan stan till ett av sjukhusen som skulle vara öppet. Bussarna är ju hur höga som helst här så det var knappt att jag kom på bussen övht.

Väl framme vid det Norra sjukhuset så fick jag iaf den glada nyheten att det var öppet och kunde ställa mig i kö. Det visade sig senare att vi var 4st som hade ont i ryggen just den dagen så läkaren skämtade om att det var Ischiasdagen.

Läkaren satte mig på dropp med nån medicin som skulle hjälpa och gav mig nåt piller. När droppet var slut kom han och frågade om det var bättre vilket det inte var. Så då fick jag ännu starkare dropp. Ja det hjälpte lite iaf. Han skrev ut ett recept på nån muskelavslappnande medicin. Han remitterade mig också till en ortoped men det tar oftast flera måander innan man kommer dit. När jag äntligen kom hem några timmar senare så var jag helt färdig och lade mig att sova.

Den muskelavslappnande medicinen ska tas på kvällen för man blir ganska trött av den. Jag säger att det är tur jag arbetar hemma för jag hade nog inte kunnat gå till jobbet den veckan. Jag var så trött hela veckan att jag sov hur mycket som helst, vilket är väldigt ovanligt för mig. Om jag någonsin lägger mig och sover mitt på dan så då vet min familj att då är jag verkligen trött.

Efter att ha sovit i nästan en vecka med måttliga resultat så bestämde jag mig att det var dags för en till tur till doktorn samt att sluta med den sömnframkallande medicinen. Denna gången så var vårdcenralen öppen och med doktorer på plats. Den brännande känslan som jag hade i ryggen hade iaf avtagit men jag kunde ju knappt röra mig fortfarande.

Den nye doktorn ordinerade tre st sprutor som jag fick köpa och ta på apoteket. Jag fick lite paracetamol och antiinflammatoriskt. 30 reais kostade sprutorna (ca 90kr). Det var ju inte en trevlig upplevelse heller och sprutorna skulle tas varannan dag. Hjälpte det? Nja… jag vet inte jag… Vid det här laget så hade jag förbättrats lite och började att kunna vända mig om i sängen iaf vilket hade varit omöjligt innan.

Jag har inte så ont i ryggen just längre men i ischiasnerven. Den högra sidan känns det inget alls i men den vänstra gör hur ont som helst. Jag verkligen känner hur det ligger och trycker på den. Att det strålar i benet det kan jag stå ut med, det svåra är att jag kan knappt röra på mig och när jag går så kan det trycka till så mycket att jag nästan faller ihop.

Eftersom jag nu redan varit till läkaren två gånger och det fortfarande inte blivit så mycket bättre så börjar jag fundera på om jag nog får ta och uppsöka en privatläkare (en ortoped). Det går snabbare iaf än att vänta i den allmänna kön i minst 6 månader.

Envis som jag är så hoppas jag ju att det ska gå över av sig själv så jag försöker att vänta ut det hela… men jag börjar fundera på om det är värt det… Det blir nog till att ta lite muskelavslappnande sömnmedicin i kväll iaf även fast jag inte vill. Jag försöker hålla mig ifrån medicin så mkt som det går och tar bara i värsta fall. Men idag gör det så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Fast jag måste jobba i vilket fall som helst så det är bara att stå ut med smärtan och jobba på. Det kan inte hjälpas.

Tänk man vet inte hur bra man har det egentligen när man inte har ont. Vänta inte med att göra saker tills imorgon, för du vet inte hur morgondagen ser ut.

Comments

 1. Hej Linda. Första gången jag är inne på din blogg, ska läsa vidare sen. Verkar intressant med brasilianskt kök :)

  Ryggont har jag stor erfarenhet av, sjukpensionerad sen ett antal år efter en ryggskada.
  Har haft åtskilliga ryggskott och ischias genom åren.
  Fått alla möjliga mediciner och sprutor mot värken.
  Men har nu senaste året blivit mycket bättre. Bra mat, mjuk sjukgymnastik och egenmassage plus dagliga motionspromenader har gjort mig otroligt mycket bättre.
  Bor sen 7 år vid Medelhavet stor del av vintrarna, det varma klimatet gör att jag kan träna mycket bättre. Nu är jag hemma över julen.

  Hoppas du blir bättre snart, det är jobbigt med ischias. Men kom ihåg att dagliga promenader ökar endorfiner och dopamin, så du kan slippa så mycket värktabletter. Det sämsta man kan göra med ryggskott är att ligga och vila för mycket.
  Ha det så bra./ Glada hälsningar från Östersund

  • Hej Birgitta, välkommen och välkomemn åter. :) Ja bra mat, lite stress och motion är bra för kroppen! Mitt ryggonda har som ett under börjat ge med sig, kan knappt tro det är sant för så ont som jag haft de senaste två månaderna önskar jag inte nån.

   Jag hoppas du slipper ryggont själv. Låter härligt att bo vid Medelhavet :)

   • Hej Linda. Vad härligt att du blivit bättre. Då är det bara att fortsätta med lätt träning så du stärker ryggen igen.
    Tänk så många gånger jag var förbaskad på mig själv förr, när jag fick mina ryggskott. Arg för att jag inte hade tränat under de bättre perioderna. Nu vet jag bättre 😉
    Lycka till och God Jul

    • Tack Birgitta, träning är som sagt jätteviktigt. Man lär ju sig av sina misstag :)

     Hoppas du hade en trevlig Jul och ett Gott Nytt År önskar jag dig.

 2. Hej Linda,
  Ny här,hitta hit via matplatsen. Stackare ryggont är inte kul!! Jag har haft diskbrock i lite över 2 år och då ont i ischias nerven. Din beskrivning låter verkligen som ett diskbrock och du måste se till att bli röntgad så att dom verkligen kan se vad det är innan dom ger dig en massa medicin (märkligt) Det som ordineras mot disk/ischias är besök hos naprapat/kiropraktor för att få ett träningsprogram som främst går ut på att stärka bålen+ promenader. Sen tyvärr är det så att dom inte opererar diskbrock så gärna då det oftas självläker (och att det inte är säkert att det blir bra)men det tar TID!!!!

  Hoppas att ryggen ger sig och se till att ta det lugnt och inte lyfta etc.
  Ha en fortsatt härlig dag!
  Sofia

 3. Jag glömde, jag fick äta inflamations hämmande medicin typ voltarén på recept inget farligt och inte beroende framkallande utan den stillar inflamationen helt enkelt. Tilläggas kan säga att jag gick privat.

  Sofia

  • Tack för ditt svar Sofia. Tack och lov så har nu mitt ryggonda gått över och jag är otroligt lättad över det. Jag har tänkt jag ska börja promenera igen ordentligt. Skulel ha gett mig ut idag men det ösregnade så det blev inget av med det inte :)

   Vad roligt att du kikade förbi, kom gärna tillbaka :)

 4. Hej Linda,
  Gå in på hemsidan och beställ den 28 sidiga broschyren.
  Grundorsaken till diskbråck och ischias är lätt att åtgärda,
  men tyvärr ser inte sjukvården sambanden. Det är helt
  enkelt för enkelt. Träning kan på sikt förvärra problemet,
  eftersom man tränar överspända muskler lika mycket som
  underspända, om man så säger.

  Med vänliga hälsningar
  Bo Carlander