Att ta körkort i Brasilien

För snart ett år sedan så bestämde jag mig att det kanske var dags för mig att lära mig köra.  Så jag knatade in på en körskola och anmälde mig. 550 Reais kostade det (ungefär 1600kr) för praktiska prov, teorilektioner, 15 stycken körlektioner och en uppkörning.

Att plugga inför prov har aldrig varit min starka sida så jag koncentrerade mig extra och klarade teoriprovet på första försöket vilket jag såklart var väldigt glad för. Så med positiv attityd så började jag köra och det har varit väldigt skoj. De sägs att de som rider har bättre motorik än de som inte rider och det är till en fördel när man börjar köra.  Inte vet jag om mina 10 år som ryttare hjälpte mig nåt… men bra gick det iaf.

Den Brasilianska lagen ändrades i Januari till fler teorilektioner samt 20st lektioner plus att den blev lite dyrare. Pga detta så var det många som försökte komma med den gamla lagen, inklusive jag då. Så detta året har det varit lite kaos på Detran (Departamento Nacional de Transito) Trafisksäkerhetsverket heter det nog på sv tror jag (?).

Min körskola har också haft ekonomiska problem och det var riktigt rörigt då jag började köra så jag har haft 5st olika instruktörer. Men det är bra för man lär sig nåt med varje instruktör.

Här så får man inte övningsköra privat. Så alla lektioner måste göras på körskola så det kan ju bli ganska dyrt om man inte passar sig. Men det är många som övningskör ändå, för annars så kan det ju som jag sa bli ganska dyrt.

Man har ett år på att ta körkortet sig efter att man anmält sig och betalat. Och nu har det gått ett år för mig. Jag körde upp första gången den 5e November. Idag är det dags för den andra uppkörningen. Jag fick betala 100Reais (300kr) för  att göra om det.

Instruktören jag körde med var lite smått hysterisk. Det var en annan man med mig som hette Fernando. Fernando hade stora problem med att byta växel. Instruktören närmare skrek på honom flera gånger att byta växel och sen var det nåt annat han gjorde också som hon nästan gick i taket på. När jag körde dock så höll hon sig väldigt tyst men påpekade att jag svävade ut lite för mkt i kurvorna samt att jag gjorde det fatala misstaget att tro att jag var snabbare än en moppe som kom. Så Fernando klarade sig men inte jag. Då höll ju nästan jag på att gå itaket istället fast jag sa inget. Jag förstår att hans fel skadade mer bilen än andra medan det jag gjorde kunde orsaka en olycka.

Så nu har här tränats kurvor och växlingar och allt möjligt. Och det har gått bra tack och lov.

Om 4 timmar är det dags igen…. Klarar jag det inte idag så måste jag göra om allt igen. Och det vet jag faktiskt inte om jag har så stor lust med så det får bli det eller inget tror jag….

Uppdatering: Tyvärr så klarade jag det inte.  Mekaniska problem (vi var tre som klagade på kopplingen och alla tre misslyckades och bilen ”dog” ett antal gånger) , stress, vet inte vad man ska skylla på…  Nu? Vet inte… Får se om jag orkar ta mig igenom allt det här igen… det blir att ta psyktest, teorikurs, skriva teoriprov, ta körlektioner samt skriva upp igen… hela rullen igen….

Så, du som har körkort, hur många gånger fick du köra upp innan du klarade dig? Blev det en dyr historia?

Comments

 1. Kul att du kikade in hos mig och lämnade din nya adress. Jättefint har du ordnat! Och vad mycket det finns att läsa, måste titta in fler gånger för nu hinner jag bara med ett kort besök. Hoppas att det går vägen för dig idag. jag håller tummarna. Att köra upp är inte lätt….

  • Hej! Vad roligt att du kikade förbi! :) Du är så välkommen tillbaka så :) Tyvärr så gick inte uppkörningen så bra men men… vi får se hur det blir…

 2. Teori 3 ggr, 2 ggr med det gamla teori provet som avhandlades i ett granskande tv-program. Det klarade inte ens arbetande trafikpoliser, kom det fram. Den nya versionen var lätt, för lätt talas det om nu, för många får godkänt tydligen…hur det nu kan vara dåligt, om de har lärt sig och förstått, vill säga.

  Praktiken gick jag ge mig på 2 ggr.

  Så ge inte upp, det är en frihet och en bekvämlightet.
  Tänk på alla möjligheter som öppnas, privat och yrkesmässigt.

  Muita Sorte!!! Confio em ti!

  • Muito obrigada Maria! Du har ju alldeles rätt i att det ger mer frihet och bekvämlighet och många möjligheter med det…. Ja nu så klarade jag det tyvärr inte men jag får väl använda de ovanstående motiven som motivation och försöka igen…

   Tack för att du kikade förbi! Seja bem vinda de novo. Hur komme det sig du pratar Portugisiska förresten?

   • Eu vivi 5 anos em Mocambique como crianca, minha mãe foi cooperante (det kallades biståndsarbetare för där). E eu aprendi portugues assim.

    Intenta de novo, vai conseguir a carta de conducão!!! Eu tenho muita fe em ti e em isso!!!

    Tsepmmiä, Tsemppiä (kämpa, kämpa), som vi säger i Finland :)

    • Jaha där ser ma, vad intressant. Kul att du kommer ihåg språket så bra. Du verkar som jag var en polyglota :)

     Jag överväger om jag ska förska igen… Antagligen, ska bara vänta lite på rätt läge…

     • Claro que vais intentar de novo, helt klart!
      Jodå, jag minns, var 16 när jag flyttade tillbaka och pratat både privat och på jobbet lite.

      Polyglota hade jag inte hört förut, men det passar ypperligt på mig.

      Boa sorte nu! Detta fixar du!

      Kramar

 3. Mia i Adeliade says:

  Hej Linda!
  Jag förstår om det suger!
  Själv började jag ta körkort som 18-åring men tog inte tag i det på riktigt förrens jag var 35 och jag fick det året efter när vi bodde i Norge. Det kostade fläsk och tog en evig tid, men det gick till slut. Jag sa innan jag körde upp och innan teoriprovet att om jag inte klarar det på första försöket kommer jag vara körkortslös för alltid. Jag hade ALDRIG orkat göra om det. Vilket naturligtvis är BS. Och det är klart att du ska försöka igen, Linda!
  Tänk vad du kommer ångra dig om du INTE försöker igen! You go girl!

  • Tack Mia :) Jag kommer försöka igen, för jag ska ha körkort. Jag har tänkt ringa runt och höra på några andra körskolor och se vad det blir. Det är himla befriande att ha körkort så det är ju värt att kämpa lite för. Hade min tid inte gått ut så hade jag säkert klarat det om jag fått försöka några ggr till… men men…

 4. Béatrice Karjalainen says:

  1 teoriprov och 3 uppkörningar körde på idiotsaker de första 2 gångerna.

 5. i brasilien klarade jag första gången! här i sverige har jag hållit på med körkort i nästa två år hehe tycker teorin innehåller många detaljer för att komma ihåg på provet. jag kör mycket privat vilken jag tycker att det är bra men ändå farligt. som tur brukar alla bilar ge lite extra avstånd när de inser att du håller på med övningskörning… glömmer alla gånger som du misslyckades och tänk på att det är första gången du ska köra upp. Undvik boka tid när det är ”rush” trafik och visa att du är lugn och självsäkert men inte kaxigt! visa att du är i kontroll så kommer att bli bra…

  • Ja det är bra i Sverige eftersom man kan övningsköra hemma, det kan man ju egentligen inte här… Hoppas du får ditt körkort snart! :)

 6. Klart du ska fortsätta!!! Har du påbörjat det så är det bara att köra på…du kommer bara att ångra dig annars.
  Jag tror på dig gumman!

  • :) Ja jag har inte gett upp hoppet inte (envis som jag är), bara lagt det på is för tillället.

 7. Hej! Jag hade inga problem, 10 teorilektioner, sedan provet, 2fel på 8 minuter, de trodde inte det var sant, Uppkörningen var dte lättaste jag varut med om. mc-kortet var lite svårare. Att köra på en bräda i 30 meter tog nästan knääcken på mig. Men lyckades till slut