Sommartid, barn och hur man gör trolldeg

Godmorgon!

Jag sitter med kaffe och nybakad fralla bredvid mig och bara njuter av dagen. Jag har precis varit till bageriet och handlat bröd samt ”Pao de Doce com Coco”. Det var helt stilla och lugnt på gatorna, jag älskar när det är så lugnt. Då känns det som att man har all tid i världen, ingen stress och man klarar av allt som kommer. Det enda som hördes var sången ifrån den stora katolska kyrkan som ligger 2 min i från mitt hus.

Kl är bara 8.30 men en av anledningarna till att det är så lugnt kan vara att vi dragit fram klockan till sommartid inatt.. Jag har aldrig problem med tidsomställningar men många har ju det så de sover säkert en timma extra.

Själv är jag uppe tidigt, ja för att vara Söndag så på det sättet är det ju tidigt, för att jag ska snart bege mig till kyrkan. Inte den katolska stora kyrkan utan den lilla kyrkan jag är med i. Idag är det nämligen ”Happy Day”, eller barnens dag som vi säger här. Det var egentligen i Måndags men vår kyrka anordnar varje år en fest för barnen i området. Det brukar komma ungefär 250-300 barn som vill hoppa studsmatta, måla ansiktet, äta tårta, dansa, sjunga och leka. Som ansvarig för barnministeriet i kyrkan så är det mitt jobb att se till att det finns aktiviteter för de minsta barnen idag så igår så gjorde jag 3 kilo trolldeg i olika färger som de kan roa sig med.

Det var faktiskt första gången jag gjorde trolldeg. Det var ju inte så svårt. Jag söke runt efter några recept och eftersom jag inte har nån ersättning för varjken alun eller citronsyra så fick det bli trolldeg istället för Play Doh. Jag försökte ta reda på var skillnaden mellan Trolldeg och play Doh är och det enda jag kunde komam fram till vara att PlayDoh är mer hållbar och att trolldegen kan man göra figurer som man penslar med mjölk ochs edan bränner i ugnen, det kan man inte med Play Doh. Men eftersom jag tror att degen kommer att gå åt och vara slut efter dagens slut så gör det egentligen inte så mkt att den inte är så hållbar som Play Doh.

Om du vill göra Trolldeg så här är receptet jag hittade via Internet. (Om jag nu kunde komma ihåg varifrån, tror det var på Familjelivet.se)

Trolldeg

3dl vetemjöl
1dl salt
1,5-2dl ljummet vatten (viktigt!)
2tsk matolja
Karamellfärg

Blanda vetemjöl och salt. Värm vattnet så det blir ljummet och blanda i några droppar färg i vattnet samt matolja. Blanda
med vetemjöl och salt. Knåda ihop till en deg och förvara i en plastpåse.

Noterat från en icke van trolldegsblandare:
Ja vattnet ska vara ljummet, den degen som använde kallt vatten blev hård.
Häll gärna på lite mer vatten såa tt det går att röra om degen i bunken först och häll på med mjöl allt efterom. Färgen försvinner inte så det är bara att knåda på. Man kan vara flexibel med blandningen, jag drog på ytterligare en dl vetemjöl, nån msk salt och lite vatten, så blir det lite för mkt mjöl så är det helt ok bar du kan arbeta degen ordentligt.

Färger: Rött samt blått=lila. Kan varaa bra att veta om du vill ha en lila färg.

Så nu ska jag ta min trolldeg och bege mig iväg.

Ha en skön Söndag!

Bild: (((Circles)))