Brasilianska begravningar

Kl 1 igår morse så fick vi reda på att en av våra släktingar som bor i en mindre stad inte långt från oss tyvärr avlidit. Det var min svärmors syster som efter några år utan njurar fått en hjärtattack. Vi begav oss iväg tidigt på morgonen igår och kom tillbaka på kvällen.

När någon dör här så går allt väldigt fort. Begravningen är redan nästa dag, så det var bara för oss att åka iväg. När vi kom dit så var det redan folk i kapellet som tog farväl. Det såg väldigt fridfullt ut. Kistan är öppen för den som vill se. Den avlidne är fint klädd och har ett nät över sig. Begravningen skulle vara kl 13 men de skjöt fram det till kl 14. Eftersom alla var där från tidigt på morgonen så serverades kaffe och mackor hela dagen. Kl 14 så kom Prästen och bad för den avlidne och alla bad böner i samton. Sedan bars kistan iväg till kyrkogården där det redan hade avsats en plats. Prästen är inte med vid jordsättningen.

Brasilianska kyrkogårdar är i mitt tycke inte alls så vackra som de Svenska. Här så bygger man runt om själva begravningsplatsen med tegelstenar, när kistan satts ner så lägger man över ett stenlock och sedan så muras allt ihop. Blomvaser ställs ovanpå samt ett stort blomsterarrangemang. Senare (när man kan och har råd antar jag) så kaklar man allt.

När begravningen var klar så begav vi oss iväg till familjen och gjorde iordning lunch. Det kom en familj från en annan stad som också är släkt men som många inte kände igen så det var som en liten släktträff nästan. Vi stannade i några timmar sen åkte vi hem.

Jag passade på att få en massa recept från makens kusin och blandanant så bad jag om ett recept på kokoskaka. Jag slösar inte bort nån tid här inte så den stpr redan i ugnen och ska tas ut om en minut. Hon lovade att den är riktigt ”fofinho” dvs riktigt så där mjuk och god. Blir den bra så kommer det recept imorgon!