Tillbaka i Brasilien

I Lördags landade vi äntligen på Brasiliansk mark efter nästan 6 veckor i Sverige. Vi hade en underbar resa jag och sonen om än lite lätt stressig. Jag höll mig sysselsatt hela tiden med att organisera, packa, städa etc så jag har inte direkt tagit det lugnt. Men samtidigt var det väldigt skönt att få hjälpa till och ordna saker som behövdes göra då min mamma t.ex inte kan göra det själv.

När sonen var ca 8 månader gammal så var vi i Sverige två gånger på snabb visit men efter det så flyttade vi till Brasilien och sen har vi ju inte varit tills nu. Jag upptäckte att jag gillade det familevänliga Sverige och har reflekterat en hel del under tiden. T.ex en sån sak som lekparker, här finns bara en lekpark inne i stan och den är då inte mycket att hurra för medan hos min mamma finns det 3 lekparker inom en radie av knappt 500 meter. Visserligen är det inte så på alla ställen men det finns iaf lekparker. Jag kunde släppa ut sonen att leka på gården utan problem, han fick springa runt ute på gården när vi var på landet och njuta av lite frihet. Det var härligt och väldigt avkopplande. Det var skönt att kunna slappna av lite och inte behöva oroa sig så mycket över vart han var eller vad han gjorde.

Maten var underbart god! Vi njöt av god mat och det upptäcktes att sonen som normalt sett matvägrar på morgonen åt frukost varje morgon bara det var yoghurt och musli som severades. Jag var väldigt glad att han prövade det mesta i matväg.

Något jag är otroligt glad över är att hans svenska har förbättrats något otroligt! Över mina förväntningar. Det tog ett tag för honom och han pratade mest Portugisiska med barnen han lekte med men lärde sig några bas ord som kan vara bra att kunna när man leker, kom, stanna, här, leka, leksaker, kom hit och sånt. Sen kan han en massa nya ord också och härom dagen på flygplatsen så lyckades han t.om få ihop en mening utan minsta hjälp. Han pratar med en man om Ben 10 (seriefiguren) och en klocka han har så säger han:¨Min mamma köpa klocka¨ Jag blev väldigt paff. Så nu är det mycket mixat här; mamma, pappa, macka, här, kolla, kom, sova, mat är ord som förekommer mycket. Underbart och nu när han förstår mer så kommer det vara lättare att få honom att spela svenska spel på internet och läsa och se på video. Jag är väldigt nöjd med hans språkutveckling!

Jag märkte också hur mycket jag saknar den svenska inredningen. I Sverige är det så enkelt att inreda mysigt, här är det inte alls enkelt tycker jag. Och ännu mindre om man har dåligt med pengar.

Vet ni vad jag lyckades göra då? Jag hade några saker som jag verkligen ville ha med mig från Sverige och hit och ett av dem var te. Earl Greay te. Men jag var så himla stressad de sista dagarna att jag lyckades glömma det även fast jag var på affären tre gånger på en dag! Det grämer mig nåt så otroligt! Det var verkligen ett av de mest viktigaste sakerna i matväg jag ville ha med mig och jag lyckas glömma det! Te hade ju varit underbart nu när det är regngt och kallt här i vintriga Brasilien… Cha matte är tyvärr inte riktigt mitt favvo te och dricks bara i nödfall…

Jag upptäckte såklart en massa kokböcker jag ville ha med mig men som tyvärr inte kunde tas med av ekonomiska skäl samt att de inte hade fått plats i resväskan eftersom man fick ha max 15 kilo i varje väska och vi hade en hel del mer och inte ens fick med oss allt vi ville ha med tillbaka. Jag suktade efter Lailas ¨A piece of cake¨ varje gång jag gick förbi en bok affär. Däremot så kom min gamla 7 sorters kakor bok med. Det är väl en sån där bok man bara ¨måste¨ha i bokhyllan som kakfantast. *s*

Ja och så fyllde jag år också, nu är jag definitivt vuxen. 30. Känns otroligt, jag vill fortfande svara 25 när nån frågar… Min kompis J frågade vad jag önskade mig i present och jag svarade: en tripp till Ica blir fin fint och vi kom ut med lite blåbärssoppa, jordgubbskräm och diverse kryddor. Det var den billigaste 30 års presenten hon någonsin köpt sa hon. :)

Vi har som sagt haft det underbart och jag hoppas verkligen att det inte går fem år tills nästa resa!

Jag hoppas ni har en fin sommar vart i världen ni än befinner er!

Comments

 1. Svensk chekchouka says:

  vad härligt du verkar ha haft det, om nâgon vecka är du inne i de brasilianska gängorna igen. Det kan kännas konstigt med den vâldsamma ändringen i början men efter nâgra dagar är allt som vanligt igen.
  Stor kram

 2. Du hittar Leilas recept på receptsiten "recept.nu"

 3. Vad bra ni verkar ha haft det! Hoppas att det inte behöver dröja lika länge till nästa resa.
  Kram och välkommen tillbaka!

 4. Brazilian Linda says:

  Sv Chekchouka; vi har haft det underbart, och nu börjar vardagen ta form igen.. vet inte om det är bra elelr inte…. :)

  MiaP: tack för det tipset! det får bli i väntan på boken :) Jag är en sån där evig kokboks bläddrare..

  Katrin: Tack! det känns skönt att vara tillbaka! :)
  kram!

 5. gör chai latte :)
  Det är det enda te jag dricker här i salvador

  http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15545