Att gå på dagis och skola i Brasilien


Just den senaste tiden så har jag fått en hel del emails från föräldrar som ska flytta med barnen till Brasilien eller som letar efter dagis. Eftersom jag själv aldrig gått i just skola här så kan jag bara berätta vad jag själv känner till men jag hoppas det ska hjälpa till att förstå grunderna för det brasilianska skolsystemet.

Dagis: Det finns kommunala dagis och privata dagis. Dagis är ¨creche¨ eller ¨escolinha¨ det senare normalt sett privat dagis. Hur gammal till barn bör vara för att få börja på dagis beror helt enkelt på vilket dagis du söker till. Det är ofta långa väntelistor på de kommunala dagisen.

De kommunala dagisen ber ofta om en frivillig avgift varje månad för att sköta dagiset. Det kan variera från 20 reais och uppåt, 20 reais är ca 95 kr. Då får ditt barn frukost, mellanmål, lunch, eftermiddags snacks och ibland även middag. De kommunala dagisen vill oftast att barnen ska gå hela dagen och har inte halvdag, detta för att de vill vara säker på att det är de som jobbar hela dagarna som får platserna. Privata dagis är oftast väldigt mycket dyrare och du kan välja mellan halvdag eller heldag.

Skola: Om ditt barn går på dagis så kommer dagiset att ¨encaminhar¨ditt barn. Det vill säga de kommer att anmäla ditt barn till den närmsta skolan så att ditt barn har förtur. Du behöver lämna in födelsebevis och en elräkning med din adress på , det behöver inte vara ditt namn på räkningen. Det samma gäller när du anmäler ditt barn till dagis.

Dagiset eller skolan kommer sedan att berätta när det är dags att göra ¨matricula¨, det vill säga när det verkligen är dags för dig att gå till skolan och registrera ditt barn. Var uppmärksam med detta och ring gärna till skolan och fråga när det är dags för matricula. (jag förlorade min plats eftersom min son var sjuk veckan då dagis informerade och jag inte visste om att jag var tvungen att gå till skolan och registrera. Encaminhamento räcker inte! Så nu måste jag knata några extra kilometer varje dag istället.)

Här går man bara i skolan halvtid, antingen på morgonen eller på eftermiddagen. Privata skolor har ofta heltidsundervisning. Aktiviteter för barnen efter skolan är någon som knappt inte existerar och jag har aldrig hört talas om fritids t.ex.

Den skola som min son går på ber även de om en liten avgift på ca 2 reais men in normala fall gör de inte det. Var beredd på att du kommer att få en lista från såväl dagis som skola på material som du behöver köpa åt ditt barn. Min senaste lista gick på 50 reais. Dock har de infört en lag att du behöver bara köpa de personliga sakerna som är till ditt barn, resten är frivilligt men det är såklart bra om du kan köpa allt. Kan du inte det så säg bara till och det går bra ändå.

Escola Municipal är oftast upp till 4:eklass, därefter går man i Escola Estaudal tills man har gått klart Primeiro och Segundo grau och då är man 17 år. Att gå klart Segundo grau är väldigt viktigt och det efterfrågas oftast när man söker jobb.

Undervisning: Detta beror helt från skola till skola och barn till barn men de privata skolorna är normalt sätt bäst. Detta kan man såklart diskutera och det finns de som säger att det inte är något fel på kommunala skolor och de som håller hårt på att de privata är bättre. Har man inga pengar att sätta sitt barn i en privatskola så har man inte så mycket val än att gå till den kommunala skolan. Men säg den förälder som inte vill sätta sitt barn i en bättre skola… Det enda du kan göra är att lita på att allt kommer att gå bra och komma ihåg att den främsta undervisningen börjar hemma, inte i skolan.

Språkundervisning finns i form av Engelska men den är väldigt knaper och det är också en av skälen till att det finns så otroligt många språkskolor här. Du kan lära dig nästan vilket språk som helst bara du betalar för det.

Uniform: uniform används på både dagis och skola. Skolan har oftast en lista på sömmerskor som gör uniformerna.

Har du inte möjlighet att lämna och hämta ditt barn så finns det ¨Onibus escolar¨ – skolbuss som du kan betala.

Om du har några frågor eller vill lägga till någon information så skriv gärna en kommentar eller mail mig.

Bra ord att kunna:
Creche – dagis
Escola – skola
Encaminhar – hänvisa (i detta fallet förbereder de plats åt ditt barn)
Matricula – registrering (gäller kurser, skola etc)
Matriculado – registrerad
Cadastrado – registrerad
Municipal – kommer från order municipio som hänvisar till kommunen/regionsdelen där du bor
Estadual – hänvisar till staten där du bor
Tempo integral – heltid (när ditt barn går hela dagen på dagis/skola)
Meio periodo – halvtid
Oniubus escolar – skolbuss

Bild:fyunkie

Comments

 1. Christoffer says:

  Hej Linda,

  Intressant att läsa om Brasiligen. Skulle otroligt gärna vilja åka dit nån dag!

  Kan du inte skriva ett inlägg om hur det är att lära sig portugisiska. Kan tipsa om http://www.natkurser.se/sprakkurser/portugisiska.php

  Hälsningar från Christoffer

 2. Brazilian Linda says:

  Hej Christoffer, jag har tänkt lägga ut en baskurs i Portugiska för den som vill lära sig. Ska bara skriva ihop den först :)