Skräp

Att Brasilien är ett skräpigt land det märker man på en gång man kommer hit. Det är ett otroligt vackert land men också väldigt skräpigt. Bristen på sopkorgar utomhus gör att man slänger sina papper och grejor lite hur som helst.

Jag har lyckats ganska bra att ändra min mans attityd i detta fallet och min son är väl medveten om att man inte slänger saker på gatan utan håller i det tills man hittar en sopkorg. Det jag tycker är mest upprörande väckande är att det oftast är vuxna som slänger skräp på gatan och de lär inte sina barn att ta hand om naturen. En dag såg jag min sons kusin slänga ett papper (tror jag det var) på gatan och jag sa genast till honom precis som jag säger till min son att hans minsann skulle plocka upp det. Han kollade oförstått på mig och min svärmor som var med sa: ”Ja det är ju sant, egentligen ska man ju inte slänga på gatan”. Men hon tog inte upp det.

Alltså sånt här gör mig jätte upprörd och varje gång jag ser någon slänga nåt på gatan så vill jag gå fram och ta dem i örat och säga:”Kolla runt om dig- ser du hur smutsigt det är!” Självklart så gör jag ju inte det utan håller tyst.

Här i Brasilien så har man inte avloppsbrunnar som i Sverige utan här har varje gatan ett stort hål i marken vid sidan av trottoaren. Ibland finns det galler för men oftast inte. Dessa stora hål är en riktig fara för de är så stora att man lätt kan ramla ner i dem. När det regnar så fylls de med vatten och pga allt skräp så rinner inte vattnet ner ordentligt utan många gator svämmar över. Jag tycker det är helt otroligt att de har ett sådant system än idag. Brasilien har otroligt mycket resurser och är ett väldigt rikt land egentligen men de sociala skillnaderna och korruptionerna är såstora att det inte går framåt.

I vårt område finns det flera stycken ställen att köpa spett på, dvs köttspett. Igår var det någon smart människa som ätit spett och sedan brytit blompinnen på mitten och slängt den på gatan. Jag och min son gick förbi, jag såg inte blompinnen, och jag trampade på pinnen så den stack rätt in i min stortå. Idag är det rött och gör ont. Åh vad jag svor över de lata brassarna som inte har vett att slänga skräp där det bör slängas.

Typiskt är också att idag ska jag gå på pedikyr, aj jag vill inte ens tänka på hur ont det kan göra om hon börjar pilla på min tå. Får hålla koll så att det inte blir värre.

Annars så skiner solen här, det är lätt kyligt men blir nog varmare allt eftersom dagen går. Imorgon är det min födelsedag och jag borde nog försöka få tag på jordgubbar så jag kan få mig en jordgubbstårta :)