Planera en Brasilien resa

Eftersom jag allt som oftast får mail om hur man planerar en resa till Brasilien så tänkte jag att jag ska ta och skriva ett mer sammanfattande inlägg om det. Brasilien har så mycket mer än stränder att bjuda på! Om du har planerat en resa till Brasilien och har ett extra tips att dela med dig av så skriv i kommentarerna!

När ska jag åka? Eftersom årstiderna är helt motsatta här så bör man tänka på när man åker och framförallt vart i Brasilien man åker. Sommar är normalt sett från 21:a December till mars, vintern börjar 20:e Juni. Ju mer norrut då åker desto varmare blir det men normalt sett kan du förvänta dig en medel temperatur på 30°C och upp i hela landet under sommaren.

Vart ska jag åka? I detta fallet så är jag tyvärr inte den mest lämpade att svara eftersom jag inte rest någonstans alls, (trist jag vet) dock så kan jag ge några generella råd. Vill man se vackra stränder så kan man åka till Florianópolis som ligger längs södra havskusten. Det är ett ställe känt för sina vackra städer. Paraná är känt för sina vackra stränder. På Guia Floripa finns det massor av information om vart man kan bo och sysselsätta sig med. Dock är sidan på Portugisiska.

Ju mer söderut du åker desto mer likt Europa är det, på vissa ställen talas bara tyska och polska. Vill du se natur så kanske en trip till Minas Gerais och Mato Grosso (som betyder tät skog) eller Amazonia kan vara lämpligt. I Minas Gerais finns vackra gamla byggnader, herrgårdar, som inte finns på andra ställen i Brasilien.

En tur till Rio de Janeiro (till vänster ser du Copa Cabana walk- ett av Rios kännetecken) och São Paulo är väl nästan oundvikligt, där finns det fullt av saker att hitta på. För den matintresserade så kan staten Bahia i norra Brasilien bjuda på mycket exotisk mat. I hela Brasilien så finns det olika frukter som inte finns på andra ställen, inte ens i Brasilien. I norr så är maten också starkare kryddad.

Ett av världens största nöjespark ligger i staten Santa Catarina, södra Brasilien, och heter Beto Carrero, räkna med att du behöver två dagar för att gå igenom hela parken.

För mer inspiration om vart du ska åka så kolla Lonely Planet och Virtual Tourist. Där kan du finna mycket information.

Vart ska jag bo? Boende i Brasilien finns i alla möjliga former. Ett bra ställe att kolla hotell priser på är Hotels Combined, du bara knappar in vart du vill åka i världen, inte bara Brasilien, och de hittar hotell med bra priser åt dig. Priser för en natt/pp ligger runt 100 kr och upp. Beroende på hur du vill bo och vad plånboken tillåter.

Hostels finns det också dock är de nog svårare att hitta i mindre städer. Jag har t.ex aldrig sett något här men har heller inte letat. Att hyra hus går såklart det med. Ett litet omöblerat hus med två rum börjar vid 300 kr/månad och upp. Vill man ha bättre standard så bör man betala mer. Att hyr vid högsäsong, Dec-Mar, blir dyrare och ju närmare stranden du kommer desto högre kostnad får du räkna med.Hur mycket pengar behöver jag ta med mig? Eftersom allt är relativt så beror det såklart på vart du ska åka och hur du vill bo och vad du vill göra. Som lite hjälp så kan jag säga att vi gör av med c:a300 R$ (c:a 900kr) i månaden på mat. Då är det 5kilo ris, ägg, mjölk, kött och grönsaker samt diverse varor inkluderat, sedan så går vi inte ut och äter särskilt ofta.

Vill man däremot gå ut och äta så får man räkna med mer pengar. Går man på restaurang kan man räkna med en nota på minst 120kr för två personer. En 2,5 liters CocaCola kostar ungefär 11kr, en öl c:a 8kr. Vill man äta lanche på gatan så kostar en lanche (hamburgare) normalt sett 2reais= 6kr.

Kläder- Jag föredrar ju ärligt talat att köpa kläder i Sverige och har alltid gjort det men vill man spendera pengar på kläder här så kan man hitta i alla möjliga prsiklasser. Vill man ha kvalitet så får man räkna med att en vanlig top kostar ungefär 60kr och upp. Som sagt, hur mkt pengar du behöver ta med dig beror helt på hur länge du ska stanna och vilken standard du vill ha.

Vad ska jag ta med mig? Som med allt resande så beror det på vad du tänkt göra på din semester. Det mesta går ju att få tag på här om inte annat.

Eletroniska saker: Detta är en återkommande fråga; kan jag ta med mig minhårtork/laddare, borr etc.? Svar: Ja oftast. Här använderman 127/225v. (säg till om du är mer elkunnig än jag) Jag har tagit med mig min Engelska hårtork som fungerar ypperligt, det enda som behövs är en adapter. Det är det bäst om du köper innan du kommer hit, jag köpte min i Sverige. Här har man tydligen haft lite svårt för att bestämma sig vilket uttag man ska ha så det finns olika sorters eluttag. En kampanj har införts att man ska byta ut alla gamla eluttag tills 2009/2010 till ett enda.

Maten: Vad äter man i Brasilien? Ja ta en titt runt i den här blogger så får du en väldigt bra uppfattning om det. Annars så kan jag säga att ris och bönor är stapelföda och finns med vid varje måltid. Maten är normalt sett inte starkt kryddad, den lär vara starkare ju med norrut man kommer sägs det. Chilisås finns med vid varje måltid oftast om du föredrar starkare mat. Hur som helst så är maten god och gillar du vanlig Europesik mat så kommer det nog inte vara några problem alls!

Pass & uppehållstillstånd: Du får 90 dagars uppehållstillstånd automatiskt när du kommer hit. Det kan bli förnyat en gång om jag minns rätt. Ska du vara borta längre så ring till Brasilienska ambassaden och hör med dem. Du hittar länkar till diverse Brasilianska ställen i sidbaren.

Men jag talar inte Portugisiska? Då rekommenderar jag att du går till närmsta bokhandel och köper Berlitz lilla mini guide som är Port/Sve. Där står det mesta du behöver veta. Investera gärna i några språk lektioner så du kan göra dig förstådd. De flesta brassar talar inte Engelska, pratar du med ungodomar så är det mer troligt.

Säkerhet och personliga värdesaker: Brasilien är ett underbart land, folk är öppna och delar gärna med sig av saker de har. Det generella rådets om de flesta brassar följer är; ta allt med en nypa salt och var inte för godtrogen. Om någon vill hjälpa dig med något var uppmärksam! Ge aldrig personliga värdesaker till andra att ta hand om eller lämna väskor utan uppsikt!

Undvik ställen med lite folk på kvällar och gå inte runt med för mkt pengar. Undvik ungdomsgäng, därmed inte sagt de kommer att göra något men var uppmärksam som sagt. Få inte för dig att gå på upptäcksfärd i Rio bara för att du vill se slummen, det är inte en bra ide. Tänker du på detta så kommer allt att gå bra och du kan njuta av en underbar semester!

Har du fler frågor så fråga i kommentarerna eller maila! Jag svarar på mail i mån av tid.

Tips: Klicka på bilderna så kommer du direkt till fotografens sida och kan se fler vackra Brasilien bilder)

Comments

  1. Måste rätta till detta då de gäller uppehållstillstånd som svensk får man stanna 90dagar sen kan få 90 dgara till hos feralapolisen. Denna informtion fårn man av Braslianska ambasnden i stockhplm + at jag har egenerfarnhet som jag vet att manfår stanna 90 dagar sen kan om som sagt få 90 dgara till dock ingen garatin.

    • Helt rätt Maria. Tack för att du påpekade det. Det stod i de gamla kommentarerna men de försvann visst i blogg flytten så jag har ändrat det nu.