Arroz de Carreteiro- Ris med Soltorkat kött

Arroz de Carreteiro- Ris med soltorkat kött. Det var det som vi åt häromveckan som var så otroligt salt men väldigt gott.

En carreteiro var en försäljare som reste runt längs vägarna med sin vagn som drogs av oxar. Maten bestod ofta av rester utav churrasco som blandades med ris.

Att göra Arroz de Carreteiro är inte så svårt ,man får bara passa att det inte blir för salt. Eftersom köttet är väldigt salt så bör man lägga det i vatten i minst 6 timmar men gärna upp till ett dygn. Det var något som jag inte gjorde men nu lärt min läxa. *s* De ingredienser inom parentes är inte nödvändiga men kan piffa upp rätten lite mer. Det kan även vara värt att tillägga att kvaliteten på det torkade köttet har en avgörande faktor i hur smakligt det blir.

Arroz de Carreteiro – Ris med Soltorkat kött (6-8 portioner)

Ingredienser
500g soltorkat kött (blötlagt)
6msk olja
1 lök
3 vitlöksklyftor
Persilja
5dl ris
8-10dl vatten
(1 paprika)
(1 riven morot)
(200g hackad bacon)

Gör så här
Skär köttet i små bitar, hacka lök och vitlök. Lägg köttet i en panna med lite vatten och låt det koka upp, häll av vattnet. Fräs köttet (+ baconet) i oljan ca 10 minuter eller tills det hårdnat och tillsätt vitlök och lök, frös tills löken mjuknat. Tillsätt eventuellt paprika och en riven morot.Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt riset och fräs det tillsammans med övriga ingredienser ca 1 minut. Häll på det heta vattnet och låt koka tills riset är klart.Kipp över persilja och servera genast.