Köttfärssås av grillat kött

Det blev en hel del kött över ifrån grillningen i Tisdags och jag fick såklart med mig en hel del hem. Men eftersom vi grillat hela helgen så var det lite tröttsamt att äta grillat 5 dagar i sträck. Köttet var otroligt gott så jag kunde ju inte göra mig av med det hur som helst. Bra kött ska man ta vara på!

Jag gillar maträtter som har vin i sig, tycker det blir otroligt gott och ger en helt annan smakupplevelse än vanliga grytor och maträtter. Tyvärr så delar ju inte min man denna uppfattningen så det blir inte att jag har vin i matlagningen speciellt ofta. Men idag så var han inte hemma på lunchen så då passade jag på och tog vara på den lilla smutten som var kvar från julen.

Av mina kött rester och mitt söta röda vin så gjorde jag en otroligt god köttfärssås som jag serverade med pasta. Eftersom köttet är grillat så ger det en helt annan smak på köttfärssåsen tillsammans med vinet. Nu är det visserligen inte grilltider i Sverige men jag delar med mig av hur jag gjorde ändå. Det här är ett rent improviserat recept så det finns inga exakta mått men det ger iaf en vägledning mot en väldigt god köttfärssås.

Köttfärsås av grillat kött ca 3-4 port.

Ingredienser Ca 2 nävar överblivet grillat kött utan fett skuret i små bitar.
1 stor lök
ca 1,5 dl sött rött vin (suave)
2dl vatten.
2msk tomatpure
salt
svart peppar
torkad basilika

Gör så här
Hacka löken och fräs tills den är gyllende, häll i köttet och fräs ytterligare lite. Tillsätt vinet och 1 dl vatten och tomatpuren. Häll över i en mixer och kör i två snabba ryck så att köttet fortfarande är i bitar men mera som köttfärs. Häll tillbaka i kastrullen och låt puttra i ca 10 minuter, tillsätt salt, svart peppar och torkad basilika efter smak. Tillsätt resterande vatten och eventueller mera för önskad konsistens. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Servera med kokt pasta.

Tips: Blanda köttfärssåsen och pastan tillsammans innan servering direkt i kastrullen så ”räcker maten längre”. Ett bra tips jag lärt mig här där alla göra det. Jag har aldrig sett köttfärssås och pasta serverat separat.