Det är bättre att låta folk svälta än att ge bort gratis mat

De som läser Kinnas blogg vet att vissa matbutiker kastar maten istället för att ge bort dem gratis. I Sverige är det för man är rädd att folk ska klaga och eventuellt komma efter med en anmälan etc.

Här i Brasilien händer exakt samma sak men det är inte för man är rädd för att någon ska komma och klaga utan helt enkelt för man inte har bättre vett. Tycker jag iaf då jag inte ser något skäl till att slänga bort fullt användbara grönsaker.

Igår visades nämligen ett reportage om grönsaksmarknaderna som slänger bort ton med mat varje år. Även fast de vet att det går svältande människor på gatan som sedan kommer att leta i soporna efter grönsaker. Det visades massor av familjer som letar i sopcontainerna efter grönsaker. Familjer som verkligen behöver mat, som inte skulle överleva om det inte vore för det som de hittar i soporna. Det är fel att slänga mat hur som helst men det är ännu värre när man metvetet gör det och man lever i ett av världen fattigaste länder.

Som Kinna säger, varför kan man inte andra attityd? Dessa människor ber faktiskt om att få det som blir över innan det slängs i soporna men blir nekade och får sedan leta efter maten där istället. De visade grönsakerna som kastades och det var inget fel på dem! De såg hur fina och bra ut som helst!

Usch sånt här gör mig verkligen upprörd och jag hoppas att de som står på marknaderna ändrar attityd nu efter reportaget även om jag tvivlar starkt på det. Varför jag säger att jag tvivlar på det är för att här lever de flesta med attityden ” Det spelar ju ändå ingen roll vad jag gör, det ändrar inget”. Tyvärr.

Men i Sverige kan man ändra det. Det tror jag faktiskt. Ta reda på hur det går till i din ICA butik och kräv en förändring!

Vet du hur det går till i din matbutik?

Technorati Tags: , , , , ,