Rörsocker i Caipirinhan

Jag fick ett mail av en läsare som undrade vart han kunde få tag på rörsocker någonstans. Det fick mig att fundera och söka vidare lite.

I svenska recept så står det oftast rörsocker i Caipirinha recepten. Men vad är rörsocker?

”Rörsocker är det som vi till vardags kallar ”vanligt” socker och som säljs som strösocker och bitsocker. Rörsocker är den vanligaste och viktigaste sockerarten. Det socker som vi får från sockerbetan är rörsocker.” Wikipedia

Ja det är just det, det är vanligt socker. Och se det är just vanligt socker som Brasilianarna använder i sina Caipirinhas. Açucar refinado, raffinerat socker. Det som man pratar om i Sverige är oraffinerat socker. Det är det som är det bruna sockret.

Tillagt: Flera har påpekat att rörsocker kommer från sockerrör och strösocker från sockerbetan, jag är ingen sockerexpert så det som står ovan är ifrån wikipedia. Anledningen till att jag tar upp detta är för att det är inte första ggn någon frågar mig om sockret till Caipirinhan och varje gång har jag blivit lika förvånad eftersom jag bara sett vanligt socker i Caipirinhan här. Det här med att använda oraffinerat socker verkar vara ”coisa de gringo” enligt flera Brassar. (Dvs typiskt utlänskt)

Nu har jag aldrig testat med oraffinerat socker men jag kan bara säga att vill man göra såsom Brassarna gör så använder man helt vanligt socker. Det är så de gör och har gjort sedan urminnes tider.

Hur gör man Caipirinha?
Skär en lime i 4 delar, pressa ur saften den med en mortel eller liknande, häll på en msk socker och fyll på med Caçacha och eventuellt krossad is. Smaka av och tillsätt mera socker eller caçacha beroende på tycke.

Det finns säkert exakta mått att tillgå men jag har dock aldrig sett någon mäta upp en Caipirinha. *s*

Bild Zuckermais.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Comments

 1. Rörsocker kommer väl från sockerrör och vanligt från sockerbetan??

 2. Grattis på ditt blogginlägg, är detta en riktigt äkta recept på en Caipirinha. Men som någon god dryck, eftersom det finns flera varianter av Caipirinha med frukt och andra drycker.

  På iPhone finns det redan ett program som heter ”@ iCaipirinha Brazil” som samlar flera recept Caipirinha med frukt. Kombinera med cachaça, vodka, rom och Rita.

  Länken: http://itunes.apple.com/my/app/icaipirinha-brazil/id401740257?mt=8

  Kram

 3. Vet inte hur jag hamnade här men tänkte man kunde hjälpa till och korrigera lite fel.

  I Brasilien så använder man som du säger ”vanligt socker”, problemet här är att ”vanligt socker” definition som skiljer sig mellan olika världsdelar. I Brasilien säljs uteslutande rörsocker och ej det vi kallar strösocker.

  Så det du skall ha är rörsocker som kommer från sockerrör. Men nu är det tyvärr inte så lätt att bara köpa rörsocker och tro man är rätt på det. När du köper rörsocker i Sverige så skiljer det sig mot vad som säljs i Brasilen på så sätt att deras är raffinerat. Därav den ljusa färgen och de mindre kornen. Det rörsocker vi har i butikerna är att det ej är raffinerat och därför inte tillräckligt lättlöst.

  mvh Klas

 4. Hej, ett litet klargörande. Råsocker eller raffinerat socker är en renhetsgrad. Brunt socker, råsocker, är oraffinerat socker. Det kan vara gjort av sockerbetor eller sockerrör. Vitt raffinerat socker i större delen av världen är gjort på sockerrör, det är i princip bara norra europa som använder socker gjort på sockerbetor. Därför, om man vill ha samma socker som i brasilien, så ör det rörsocker som gäller, raffinerat eller ej blir en smaksak.