Nu ska här kokas saft!

Imorse ringde min svärmor och sa att hennes svärmor ringt och sagt att det fanns massor med jabuticaba på hennes träd.
Jag har skrivit om Jabuticaba innan, men kan berätta att det är som stora klasar av stora svartblåa bär som växer längs stammen och grenarna på trädet.

När jag kom dit fanns det massor och jag ångrade mig såklart att jag inte tagit med kameran. Det glömde jag ju. Det var maken som fick ge sig upp i trädet och plocka. Han plockade en jättestor kasse plus 3 vanliga ica plastpåsar. Jag fick med mig 2,5 kassar. Jag ville ju egentligen få med mig mycket mera men maken tröttnade nog på att klättra i trädet.

När jag kom så började jag med att hälla ut allt i diskhon för att sköja av dem. Sen kom problemet hur jag skulel förvara dem. Jag började hälla upp i kastruller men insåg att det inte skulle hålla i längden. Då kom jag på att min svärmor gett mig en stor balja som hon tyckte jag skulle använda till att baka men som jag tyckte var för stor och gav till sonen som badkar istället. Så det var bara till att hämta den och göra rent den.
Här kan ni se hur mycket det blev:


Maken kom ut när jag fotade och sa Herregud så mycket! Hur ska du ta reda på allt det där?
Men jag ska minsann koka saft och gele. Förra året gjorde jag en liten sats saft och det blev jättegott så nu kan jag väl få flera liter. Jag har redan gjort två liter och bara använd 1,5 liter jabuticaba. Kom då ihåg att de här bären är alltså som bollar och inte små bär så 1,5liter är inte mycket.

Här kan ni se hur stor baljan är i jämförelse med en vanlig plastbunke att förvara mat i:


Så nu har jag helgens arbete klart för mig :)
Vissa åker på spa för att koppla av, jag gör saft och gele.

Hur smakar det är det säkert någon som vill veta. Ja, det är ungefär som blandsaft tycker jag, lite svårt att säga exakt såklart men det är det närmsta man kan komma tror jag.

Vädret är underbart också kan jag tillägga. Det har varit riktigt varmt här idag, hur härligt som helst.