Mat och ekonomi

Jag håller på att göra en liten undersökning på hur mycket pengar som spenderas på mat i de Svenska hushållen. Vad jag kunnat förstå ligger det runt 4000-6000kr/månad för en familj på 4-6 personer.

Jag skulle vilja fråga er kära läsare om ni kan hjälpa mig lite mera. Ni får gärna svara anonymt men jag skulle vilja veta följande: Hur många ni är i familjen, äts luncher hemma, görs det matlåda, och hur mycket ni gör av med i månaden på mat exkl eller inkl hygienartiklar, det är viktigt att det är specificerat om det är inkl eller exkl. Jag skulle gärna vilja veta om du tror det är impulsköp eller dålig planering som gör att ni gör av med mera pengar på mat.

Försöker ni ekonomisera på maten, isåfall hur?

Jag uppskattar verkligen om ni tar er tid att svara på dessa frågorna och det går som sagt bra att vara anonym.

Detta hjälper även andra läsare som har samma funderingar, det är en återkommande fråga som jag sett massor av gånger.

Tack så mycket för hjälpen!

Comments

 1. ja du,
  vi är 2vuxena (21&23år)+ 1barn på 3år
  Vi gör matlådor(oftast 3-4)åt gången
  vi äter middag tillsammans 3-4ggr då han jobbar 7-16 åh ja allt från 8-14 el 14-21
  vi spenderar nog 3000-3500 i mat per mån inkl hygien
  då vi äter snabbmat(pizza, thai osv )ca 3ggr i mån
  alkohol för ca 300 i mån
  Jag(det är ja som handlar till 90%) har en lapp men är dålig på att hålla den köper ofta mer, men ska börja me matlista hemma me va vi ska äte under en v så bluir de mindre extra utgifter
  godis åh chips är ca 100kr

 2. Hej Emma, det låter som ni ändå har lite koll. Tack för att du delade med dig. Listor är jätte bra att ha, har du laddat ner Köksharmoni paketet ännu? Om inte så gör det! :)

 3. Vi är 6 personer. 2 vuxna och 4 barn 13,8,6 och 9 mån. Två av barnen bor varannan vecka. Och vår matkostnad drar iväg till 6000kr ibland. Det är mest mat handlat med någon dags mellanrum 5-700kr /gång och då kanske läsk och godis är 100kr. Har försökt göra matlistor och veckohandla men det spricker efter en vecka. Jag har laddat ner din kalender och planerare och är glad att jag hittade din sida.

  • Tack Malin, alltid intressant att hör hur andra har det. Matkostnaderna springer iväg om man inte är försiktig! Hoppas planeraren kommer till nytta!