Maskrossallad – Salada de Serraia


Tillgången på ”ogräset” kanske inte är så stor i Sverige just nu men i Brasilien är det ¨epoca de serraia¨. Säsong för maskrosor.
Egentligen kan jag inte med all säkerhet säga att det är maskrosor men det ser ut ungefär som maskrosor och det smakar likadant. Och det växer vilt som ogräs. Så då är det väl maskrosor? *s*

Jag upptäckte denna läckerhet genom min svärmor som gjorde en sallad av det en dag och nyfiken som jag är frågade jag såklart vad det var. Och efter detta har jag själv köpt serraia och gjort goda sallader. Jag har köpt för jag har inte en aning om vart man får tag på det, det växer i skogen sägs det?

Eftersom smaken är ganska stark och i vissa fall lite frän så är det många som inte gillar maskrosor. Det ska man inte låta sig skrämmas av, utan se det som en utmaning istället, roccula tex har en mycket starkare smak och det är det många som använder dagligen.
Det vanligaste och något som är väldigt gott är att finhacka bladen och sedan hälla på citrondressing. Kläm över en citron, på med lite salt och peppar och så är det klart. Ringla eventuellt över lite olivolja.
Jag däremot gillar att ha i apelsiner och äpplen i mina sallader så det har jag ofta. Så här blir min maskrossallad:

Maskrossallad med apelsin

2 små sallader eller 1 stor

Ingredienser
Ett knippe maskrosor, helst späda 2 apelsiner
1 stort äpple, grönt elller rött av den hårdare sorten
färskost
2 tomater
½ rödlök
salt
peppar

Gör så här
Finhacka maskrosbladen, skär eventuellt av bara bladen och hacka dem. (Det behövs dock inte på serraia) Tärna apelsiner, äpplen och ost. Hacka rödlöken och tomaterna. Blanda ihop allt och tillsätt salt och peppar. Ät och njut! En lätt sallad med naturliga smaker. Givetvis kan du byta ut maskrosbladen till någon annan sorts sallad om det inte finns maskrosor att tillgå.

Salt och peppar på apelsiner och äpple? En alldeles perfekt kombination och min favoritsallad. Har du aldrig prövat så är det på tiden!
En annan favorit är färskost och apelsin med peppar.

Tomaten är det enda som inte verkar passa in i den här salladen men det går ypperligt att tillsätta tomater om man är en tomatfantast såsom jag.

Så en liten fråga: har du ätit maskrossallad någongång och vad tyckte du?

Andra bloggar om: , , , , ,