Mannagrynspudding

Jag fick ett fint paket fullt med gottesaker från Brassemamma som varit i Finland. Hon frågade vad jag ville ha för något och jag sa mannagryn. Jag älskar mannagryn så då fick jag ett paket med mannagryn. Tack Brassemamma!
Perfekt frukost när man har ont i halsen, jag ska nog till och med gå och göra lite mera nu snart.

Häromdagen ville jag göra en mannagrynspudding men i de två få kokböcker jag har står det faktiskt inte hur man gör mannagrynspudding. Lite konstigt tycker jag. Rispudding stod det om men mannagryn är ju inte riktigt samma sak. Men jag utgick ifrån det och vad som stod på paketet. Det stod på Finska och jag kan inte läsa Finska men jag lyckades förstå att det stod mjölk och mannagryn på paketet.

Mannagrynspudding

Ingredienser
6dl mjölk
1dl *knappt* mannagryn
1nypa salt
2 ägg
1burk a 275g kondenserad mjölk

Gör så här:
Koka upp mannagrynen som vanligt så att det blir en gröt.
Blanda med ägg och kondenserad mjölk. Häll över i en liten sockerkaksform (den raka modellen typ brödform). Ställ in i ugnen och grädda ca 20-30 minuter tills den fått en mörk gyllende färg.
Ställ att svalna.

Koka upp ½ dl vatten och ställ undan.Lös sedan upp 3msk socker i en kastrull, när du bränt sockret lite lätt häller du på det varma vattnet och låter allt koka upp igen, stäng av och skeda sockerlösningen över mannagrynsopuddingen. Stick gärna ngra hål i puddingen med en gaffel samt lossa den på sidorna så att sockerlagen tränger in i kakan.

Varför inte göra sockerlagen innan och hälla i formen innan man häller på gröten? Ja det kan man säkert göra också men det testade inte jag denna gången.
Att värma vattnet till sockerlösningen betyder att du behöver inte svära för att sockret stelnar när du häller på kallt vatten.

Brukar du göra rispuddingar? Det här med mannagrynspudding har jag fått för mig är något som man gjorde förr itiden, dvs för sisådär en 60 år sen..?

Andra bloggar om: , , , ,