Hur man inte bakar en paj

Att baka en paj är väl inte så svårt eller hur?
Nej det borde ju inte vara det tycker man men ibland blir det svårare än man tänkt sig. Det fick jag erfara igår när jag skulle göra broccolipaj.

Så här ska jag berätta hur man inte bakar en paj så at du slipper göra samma misstag som mig.
*Man ska inte göra en stenhård pajdeg
*Man ska helst använda en form som behåller vätskan så den inte rinner ut.

Vi börjar med pajdegen, jag gick efter Vår Kokbok¨s recept på sidan 556. Visserligen för efterrätter men jag kollade bara att det stod pajdeg.Jag gjorde precis som det stod i receptet och det blev stenhårt. Oformbart ännu mindre kavligt.

Hur löser jag detta tänkte jag, jag kan ju inte slänga pajdegen.
Så ner med den hårda delen i mixern och mixa upp degen så den blir smulig. I omgångar. Vispar upp ett ägg i en bunke och tillsätter smuldegen. Och det blir perfekt! Så numera komemr ägg alltid att ingå i mina pajdegar!

Kokar broccoli, fräser lite kött som är kvar från dagen innan, ner med lite majs och visspar ihop en äggstanning. Eftersom jag har gjort en pajdeg så antar jag att det inte kommer att vara nåt problem att formen inte sitter tätt.Javisst det hade säkert fungerat om fyllningen varit mindre än degkanterna.

Förgräddar pajdegen. Det är också något man ska göra när man gör paj annars blir botten inte alls så där god och krispig. Det har jag lärt mig från andra pajlagar gånger. *s*
Häller på äggstanningen och inser efter ett tag att hälften runnit ner på spisen. ¤&#”¤%¤ (behöver jagöversätta detta?)
Tar upp den varma formen och försöker få loss degen från formen så jag kan lägga aluminium under den löstagbara formen. Det rinner ännu mera äggstanning men aluminumet komemr på plats och det gör även pajen. Vispar ihop mitt sista ägg med lite mjölk och häller på resten och ber en tyst bön om att det ska gå väl denna gång och att maten ska vara ätbar. Vilket jag nu börjat betvivla.

Det rinner fortfarande äggstanning så jag sätter in en form under formen och det luktar väldigt bränt allt eftersom pajen gräddas. Maken kommer som en räddare i nöden med köpt kött och jag gör ris utifall att pajen är oätbar.

Serverar paj, ris och kött till son och man för att vara säker på att de iaf får något de gillar på tallriken. Själv tänker jag äta pajen varesig den är god eller ej tänker jag. Inte kan jag visa att min mat inte blev bra när jag försökte så mycket.

Jag hade inte behövt oroa mig så mkt. Det blev verkligen jättegott! T.om med grönsakspajskeptiske make tog om. Så det blev lyckat efter all olycka.
Nedan följer receptet på pajen, snälla lär nu av mina misstag och gör inte om samma sak. *s*.

Lindas Broccolipaj

Ingredienser
Pajdeg:
100g smör
1 ägg
3dl vetemjöl (gärna hälften grovtmjöl)
(ev 2msk vatten)

Blanda kylskåppskallt smör med mjölet och blanda ihop så det blir smuligt. Arbeta in ägget i degen och tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs. Ställ in i kylen ca 20-30 minuter.
Tryck ut eller kavla ut degen och förgrädda i 225° ca 10 minuter.

Fyllning:
1 huvud broccoli
5 små bitar fläskkött
½ majsburk
1 lök
½ rödlök

Gör så här
Skär av broccolin, lämna en liten del av stjälken kvar. Koka ca 3 minuter.
Skär köttet i små bitar och fräs i en stekpanna. Fräs löken.
Skär broccolin i mindre bitar, ta inte bort stjälkdelarna, skär dem i små bitar. Blanda kött, broccoli, lök och majs och häll i pajformen.

Äggstanning:
2 ägg
2dl mjölk
3-4 msk finriven parmesanost
Salt
Peppar
Några droppar chilisås, typ tabasco.

Vispa upp ägg, tillsätt resten av ingredienserna och häll över broccoliblandningen.

Grädda i 25-35 minuter 225°.