Att blogga om mat – Matbloggarens ABC

Jag fick ett mail utav en tjej som börjat matblogga. Så här skrev hon:

Hej Linda,
Jag började blogga om mat för ca 2 månader sedan. Men jag känner inte att det går så bra, jag har nästan inga besökare och väldigt få kommentarer. Jag har följt din blogg ett tag nu och undrar om du har några råd att ge mig hur jag kan förbättra min blogg.
Min blogg: xxx
Vänliga hälsningar S.

Jag kollade på hennes blogg och gav henne några råd men tänkte att jag skulle dela med mig utav några saker som man bör tänka på som matbloggare. (Baserat på egna erfareheter och andra bloggare)

När man bestämmer sig för att börja matblogga så tänker man kanske inte så mycket på hur man egentligen vill att ens matblogg ska bli. Sen kliver man in i djungeln av matbloggar och börjar läsa ännu fler bloggar och så fortsätter man med sitt skriveri.
För att bli en riktigt framgångsrik matbloggare, om det nu är ens mål så finns det vissa saker man bör ha i åtanke.

Vad är ditt mål med sidan?
Är det recept för mormor eller recept för den nyfikne matälskaren som inte kan vänta med att lägga beslag på dina recept?
Det bästa är såklart att skaffa en egen sida, inte en gratis Blogger sida. Men du kan såklart vänta med det.

Framsidan. Det första dina läsare ser är din design på sidan. Nej, rött, lila eller andra skarpa färger gör sig inte så bra på en matblogg varesig det är din favorit färg eller ej.
Du vill skapa en sida där man blir hungrig och vill komma tillbaka till.

Se till att din blogg skiljer sig från andras genom att få en egen designad layout speciellt för din blogg och dina behov! Skaffa en unik bloggdesign! Behöver du hjälp? Hör av dig, jag hjälper gärna matbloggare att få en fin design till bra priser.

Innehåll.
Ska man få återkommande besökare så räcker det inte med att blogga någon gång i månaden. Varje dag eller flera gånger i veckan är det bästa. Men det räcker oftast inte med att bara skriva om mammas köttbullar, det måste vara något som läsaren finner intressant eller som de rent utav lär sig något utav.
Våga vara lite annorlunda!

Det är viktigt att du visar lite personlighet i dina inlägg. En blogg är trots allt en personlig sak och ett sätt för dina läsare att lära känna dig bättre.

Texten.
Om man skriver i stora klumpar blir det väldigt jobbigt att läsa och de flesta slutar att läsa efter några rader. Jag är en av dem.
Bloggen kan vara hur bra som helst men om man klumpskriver så tappar läsarna snart tråden. Dela upp texten! En bra sak att komma ihåg är att texten ska helst bara vara 2-3 paragrafer lång. Som den här ungefär.

Foton.
Man ska väl bli hungrig när man ser din mat? En suddig bild säger inte mycket tyvärr. Det betyder inte att du behöver investera i en proffs kamera, en enkel liten digitalkamera duger gott och väl så länge du lär dig ta skarpa bilder. Det ligger en viss konst i att ta vackra matbilder. Var inte rädd för att gå nära maten, den kommer inte att äta upp dig. Det är dina läsare som ska vilja smaka på det du lagat.

Tyvärr så är detta ett vanligt scenareio på en matblogg/vanlig blogg:
Jag skriver ett inlägg om att jag gjorde mammas köttbullar och kanelbullar. Jag lägger upp receptet och sedan tar jag några kort så att mina läsare kan se vad jag gjorde. Sen att ljuset var dåligt och mina bullar ser mer brända än goda ut och mammas köttbullar blev lite taskiga på bild är en annan sak. Det gör väl inte så mycket, huvudsaken är väl att jag visar mina alster?

Fel.
Säger jag då.
Kolla på dina bilder en gång till och säg ärligt: Skulle du bli inspirerad att laga din mammas brända taskigt fotograferade köttbullar?
Det behöver inte vara någon proffsbild men har du inte en bra belyst bild att visa upp är det bättre du struntar i det. Jag upprepar: säger jag då.
Det är därför ni aldrig ser bilder på mina middagar. För jag vet att jag inte kommer att få till en bra bild så det är inte en någon ide att försöka. Då får man försöka beskriva med ord istället hur maten smakade.

Kommunikation.
Du måste prata med dina läsare. Prata och de kommer att svara dig om de är snälla läsare. Kommenterar dina läsare på dina inlägg, svara då så blir de glada. Det är give and take i bloggens värld. Tack säger jag till mina återkommanade läsare som kommenterar mycket!

Lär dig av andra matbloggare. Kolla hur de andra mest besökta matbloggarna gör och vad det är som drar läsarna till just den bloggen.

Länka till andras bloggar. Självklart vill du att andra ska länka till din nya fina matblogg men ta det lugnt. Börja med att besöka andras bloggar och håll ut. Lägg gärna till andras länkar. Så småningom kommer andra att lägga till din blogg också.
Din PageRank är beroende av länkar och en blogg med bra innehåll.

När du skrivit: ettikera och pinga. Det hjälper andra bloggare att hitta din blogg.
Svenska bloggar använder sig utav Nyligen och Technorati.

Men det viktigaste: Blogga för att det är kul!
Och vill du fortsätta att visa upp mammas brända köttbullar så ska du såklart göra det. *s*

Vad säger ni läsare, hur skriver en bra matbloggare?
Och ni matbloggare, vad har ni att tillägga?

Comments

  1. Bra skrivet Linda! Du är ett levande exempel på hur man gör. Fler tips är att finnas med på din matbloggarna lista och andra listor som bloggtoppen, bloglovin osv. Det ger också läsare. Varmt välkommen att kika in hos mig. Jag har flyttat in på Taffel. kram Kinna

    • Tack Kinna. Det är en hel del att tänka på faktiskt när det gäller bloggande. Vad roligt du flyttat in hos Taffel :)