Äggfria småkakor med kaffe och anis

Igår spenderade jag lite tid i köket för ovanligheterns skull(det känns som jag aldrig hinner baka numera) och tänkte jag skulle göra småkakor. Jag bakade gott bröd och kakor till Lördagsgodis. Jag hade inga ägg hemma, det där känns igen- inte första ggn jag skriver det, så det blev äggfria kakor.
Det blev inte alls någon sådan kaffesmak som jag ville det skulle bli på kakorna och kaffesmaken kommer genom glasyren. Möjligtvis kan man öka kaffestyrkan och få fram en starkare smak i själva kakorna.

Äggfria småkakor med kaffe och anis

c:a 20st små kakor

Ingredienser

Kakor:
100g smör
½ dl socker
½dl kallt starkt kaffe
2½dl vetemjöl
2tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175°C.
Brygg kaffe och låt det svalna.

Rör ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt kaffet och rör ordentligt. Blanda ½ dl mjöl och bakpulver, rör ner i smeten och tillsätt resten av mjölet lite i taget.
Rör ihop allt tills det blir som en lätt deg. Ta upp på bänk och knåda ihop degen med lätta tag. Degen ska vara ganska lös så tillsätt inte för mycket mjöl.Sätt in i kylskåpet i 10 minuter.

Ta ut degen och forma små bollar och tryck ut till småkakor. (Mjöla in händerna så att kakorna går att forma annars blir de för kladdiga).Grädda i ca 10 minuter.

Glasyr: Under tiden kakorna är i ugnen gör du glasyren. Du kommer antagligen inte andvända all glasyren.

½dl florsocker
2tsk smör
1½ stjärnanis
2msk kallt starkt kaffe

Blanda ihop och låt koka upp i ca 2 minuter. Ställ att svalna och skeda över kakorna i tunt lager medan kakorna fortfarande är varma.

Glasyren blir otroligt söt men får en spännande och god smak genom anisen. Helst bör man äta kakorna samma dag pga glasyren som blir ful dagen efter. Men smaken är likadan *s*.


Andra bloggar om: , , , , ,