Banancheesecake med jordnötsbotten

Mitt bidrag till veckans Lördagsgodis är en Banancheesecake med jordnötsbotten.

Jag hade så många olika saker jag ville testa med bananerna, men med knappt om tid så kunde jag ju inte göra alla.
Jag funderade och funderade och kom fram till att jag ville göra en botten med jordnötter. Men vad skulle jag ha ovanpå?

Tillslut kom jag på att jag ville äta cheesecake och jag hade aldrig ätit banacheesecake så det var väl en bra ide.

Tyvärr så var det vissa saker som gick emot mig i min cheesecake tillverkning.
* Jag hade bara ett litet paket cream cheese, 150g.
* Jag hade inte någon elvisp att vispa äggvitorna med.
* Jag hade inte någon vispgrädde.

Men fy skam den kock som ger med sig pga småsaker, så jag satte igång med det jag hade.
Hur gjorde jag då?
Jo jag använde såklart det lilla paketet med cream cheese, jag vispa äggvitorna för hand, men det blev inte så bra för det var alldeles för jobbigt. Och jag använde en ovispad grädde.

Nu tänker säkert någon, men varför vispade du inte grädden?
Jo för det är nämligen som så att här i Brasseland så säljs det något som heter Crema de leite och något annat som heter Chantilly. Crema de leite är grädde, men det är inte ¨tillagad¨ så att det går att vispa den till vispgrädde. Den kommer också med något som kallas för ¨soro¨, som är som vatten som blir utav grädden. * Vad det nu heter, det står still i mitt huvud* Det är ungefär som mellangrädde.

Man kan vispa den här grädden , sägs det, om man tar bort det vattniga och ställer grädden kallt och har i socker i det och sen vispar som en tok.
Orkade jag det? Nej självklart inte.
Och det andra, Chantilly? Ja det är vispgrädde som går att vispa utan större problem, men det är dyrt och här där jag bor säljs det bara i 1kg’s påsar ochjag behövde ju faktiskt inte ett helt kilo.

Resultatet av min cheesecake: Gott! Mycket god, men inte alls någon riktigt cheesecake, pga de dåligt vispade äggvitorna så blev det lite mera krispigt istället för en mjuk rund smak. Men detta är perfekt på en varm dag och den goda botten är det absolut godaste. Jag gav en bit till en kompis och hon sa att det var smaksens!

Sluta tjata nu Linda och ge oss receptet!
Här är det som det borde vara egentligen;

Banancheesecake med jordnötsbotten.

Ingredienser
Botten:
1dl skalde rostade jordnötter
2cm marzipan av en 500g rulle. (detta kan uteslutas)
1dl socker (gärna mindre för det blir väldigt sött)
25g rumsvarmt smör

Mixa jordnötter och marsipan i en mixer, tillsätt socker. Ta upp och blanda i smöret, forma till en deg och låt vila i kylskåpet i ca 10-20 minuter. Ta upp och klä en rund 20cm form med degen. Grädda i knappt 10 minuter 175°. Botten ska fortfarande var lite mjuk.

Fyllning:
2 mosade bananer
2 ägggulor
150g cream cheese typ Philadelphia. *Öka gärna detta med 100g
1dl vispgrädde
(2-3msk florsocker)

Gör så här:
Blanda osten tillsammans med äggulorna. Tillsätt bananer och uppvispad grädde. Vispa äggvitorna och rör ner i smeten. Tillsätt eventuellt florsocker. Fyll botten med banansmeten och sätt in i frysen i minst 6 timmar.

Låt stå några minuter innan servering.

Andra bloggar om: , , , , ,