I mitt kök

De Svenska och de Brasilianska köken skiljer såklart en del på sig.
En sak som tyvärr inte är så bra är ju kvaliteten på sakerna här. Det finns fullt av affärer som säljer billiga saker med sämre kvalitet. Och har man dåligt med pengar så köper man såklart det billigare.

Men det finns ju andra saker som skiljer sig också. Mitt kök har jag inte tänkt visa, för det är inte så vackert att det är värt att visas upp men jag tänkte visa några saker som är typiska för mitt kök här i Brasilien.

Först ut är det mest använda köksredskapet om man kaller det så, morteln. Varje kök har en mortel. Och oftast är den utav plast.

Det här är min andra mortel, en sudddig bild men jag orkade inte ta en bättre. Den första som jag fick av svärmor gick sönder så då köpte hon mig en ny. Den må vara av plast men den är tålig.

Varför är den det mest använda redskapet i köket här? Jo för att varje dag så måste man krossa vitlöken till riset med den.

Jag har skrivit om hur man väljer ris innan och jag vet att jag har skrivit om hur man kokar ris här i Brasilien men just nu hittar jag inte inlägget.

För den som inte vet det så använder man nämligen vitlök i riset här. Nej det blir ingen frän vitlökssmak utan en god fyllig smak. Och har du väl börjat äta ris med vitlök så är chansen att du vill gå tillbaka till att äta vanligt kokt ris väldigt liten.

Jag har efterropat frivilliga att testa flera gånger men än sålänge har jag inte hört att någon har testat det och hur de gillade det. Så nu tycker jag: testa att koka ditt ris enligt mina beskrivningar och berätta sedan vad du tyckte! Det vore skoj att höra!

Brasilianskt ris

Så här gör du:

Till 4 portioner ris så använder du 3-4 vitlöksklyftor. Jag mäter upp 1,5 glas med ris när jag gör ris åt oss här hemma och vi är 3 pers och det blir alltid ris över.

Skala klyftorna och stöt dem i en mortel tillsammans med 1-2 tsk salt. Använder du en press kan vitlöken möljligtvis bli lite starkare, det har jag inte testat. Isåfall tillsätter du saltet efteråt.

Häll upp lite olja i en kastrull, låt oljan bli varm och lägg i vitlöken. Fräs vitlöken lite snabbt, akta så den inte bränns, ca en halvminuts fräsning är OK. Häll i riset och rör ordentligt. Häll på vatten, låt koka upp, sänk värmen och koka som vanligt.
Servera!

Du behöver inte oroa dig för att det ska blir för starkt eller att du ska lukta vitlök. :)
Någon annan dag får ni se mera från mitt kök.

Andra bloggar om: , , ,