Äppel Päppel Paj

Det här receptet fick jag ursprungligen fån en kompis som bor i Frankrike när jag skulle ta med mig en gå bort kaka. Det är otroligt gott och väldigt enkelt at göra så jag gjorde den igår faktiskt.

Jag hittar inte receptet hon gav mig men det är samma som från Äppelpaj.se (klippt o klistrat i detta fallet) Jag har dock aldrig haft på någon glasyr så det är inte nödvändigt.

Och igår när jag gjorde pajen så bytte jag ur grädden mot kondenserad mjölk samt hade jag bara i 2 hela ägg i fyllningen. Samt att jag i pajdegen hade i 3cm mandelmassa istället för florsocker. ( jag har ingen våg men kan säga att det är 3cm av en 500g rulle) Jag hade inte receptet framme så jag gick på känn.

Fransk Äppelpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 gram smör
1 äggula

6-7 små lite syrliga äpplen i tunna skivor

Fyllning
1 1/2 dl kaffegrädde
1 dl tjock grädde
1 helt ägg
2 äggulor
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
ev 1 msk konjak

Glasyrgelé

1 burk aprikospuré (barnmat)
lite vatten

1. Nyp ihop pajdegen och ställ kallt 1 timme.

2. Kavla ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Picka botten lätt med en gaffel och förgrädda skalet i ca 20 minuter i 200 grader.

3. Vispa ihop fyllningen. Lägg ut äppleskivorna i ett tjusigt mönster i pajskalet och häll på fyllningen. Grädda ca 25 minuter i 200 grader.

4. Pensla pajen med några matskedar aprikospuré utrört i litet kallt vatten. Servera pajen kall eller sprödvärmd. Ingen grädde behövs till!