Receitas de Picanha

Jag har fått flera frågor om Picanha och läsare som vill ha recept och information om denna läckerhet.
Picanha är ett aboslut måste när det grillas i Brasilien!
Fast tyvärr så är det ganska dyrt så det är inget som man äter varje gång. Men det ingår i en riktig Brasiliansk BBQ.

Picana heter rostbiffslock på svenska.I Sverige skärs normalt ”kappan” eller fettet bort vid styckningen.
(Denna information har jag fått ifrån Örjan på Festcatering när han för några måander sedan skrev till mig och tyckte jag skulle skriva om detta)

Vanligtvis så kryddar man den bara med grovt salt och grillar tills den är ljusrosa eller lite mera blodig. Det är väldigt enkelt att göra.
Men det är ju inte alltid som man kan grilla ute så då får man göra den inne istället.
Jag har letat några recept och hittat följande:

Picanha recheada com queijo / Ostfylld Picanha

1 picanha på ca 1- 1,2kg
salt
500g tärnad lagrad ost
1,2dl hackad inlagd gurka
2 små röda chili, i tunna skivor utan kärnor
färsk timjan
10 vitlöksklyftor, lätt mosade med skalet på
300g potatis
200g morötter, fint skurna
2 lagerblad
200g salladslök
1 glas torrt vitt vin
100g saltfritt smör

Gör så här:
Sätt på ugnen.
Skär av fettet av picanhan. Skåra picanhan från mitten och ut, lämna 2cm på vardera sida. Gnid in salt över hela picanhan. Fyll picanhan med ordentligt med osten och den inlagda gurkan, 1 chili och timjan.
Stäng picanhan ordentligt, ”sy ihop den”, här använder man fantasi och vad man har hemma att göra detta med.

Lägg i den skurna löken i en form som köttet får plats i. Lägg över picanhan och tillsätt övriga ingredienser; vitlöksklyftorna, potatisen i klyftor, morötterna, chili, salladslök, lagerblad och timjan. Häll över vinet.
Klicka över smöret.
Täck med aluminim och sätt in i ugnen. 180-200ºC ca 40 minuter.
Tag av pappret och stek ytterligare 25 minuter, pensla med marinaden som blivit och ät!

Och ytterligare ett osande gott picanha recept:

Picanha no Forno com Molho Especial/ Ugnsstekt Picanha med special sås

4port.
kel Kummin
hel svartpeppar
3-4 vitlöksklyftor
kanel
Proveçalska kryddor
400-600g picanha
salt
senap
rom eller portvin

Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 ° C.
Stöt kryddorna, lika delar av varje, tillsammans med vitlöken, salt, en nypa kanel och provençalska kryddor eller andra kryddor.
Häll ut de blandade kryddorna på en skärbräda och rulla picanhan i kryddorna.
Stek picanhan hastigt i en varm stekpanna med lite olja eller smör i. Lägg över i en ugnsfast form och stek i 10-15 min beroende på storleken på picanhan. Servera med senap eller koka ihop rom/portvin och senap, gärna Dijon och servera.

Servera med en sallad och potatisklyftor.

Som med allt annat kött/mat är det bara fantasin som hindrar dig. Jag har tyvärr inga bilder att visa så det får bli en annan gång.
Hoppas att det inspirerar någon.

Andra bloggar om: , , , ,