Merluza com Aioli de manjeriçáo e láranja

Igår kom maken hem med fiskfileer. Den som känner mig vet att jag är inte så förtjust i fisk men försöker lära mig äta det.  Jag brajde såklartt genast fundera på vad jag skulle göra med fisken men blev snabbt avbruten av maken: -Stek dem med salt och peppar!
Jag kollar på honom och upprepar: -Med salt och peppar bara?
-Ja!
– Men jag tänkte göra en sås utav….
-Du och dina såser!!

Jag svarade att jag inte förstår hur man kan vilja äta en torr köttbit/fisk i detta fall med torrt ris och utan sås! Det är för mig inte alls speciellt tilltalande och jag tänker mig det är typiskt svenskat att vilja ha sås till maten.
Här är det ovanligt vad jag märkt. Min svärmor har i ytterst lite vätska när hon gör grytor. Jag däremot har alltid i extra för jag vet jag tycker det är så gott.
Mina fiskfunderingar tilltog iaf för jag tänkte minsann inte äta min fisk utan sås!

Så jag gjorde helt enkelt en basilika aioli med apelsin.
Enkelt och gott även om apelsinsmaken var lite knepig att få till.

Aioli de manjeriçao e láranja – Aioli med basilika och apelsin

Ingredienser

1dl olja
1ägg
5basilka blad
1vitlöksklyfta
salt
peppar
paprika peppar
1-2msk vinäger
apelsinskal av en halv apelsin.

Gör så här
Blanda ägg, basilka, salt, paprika pulver och vinäger. Mixa i mixer och tillsätt olja i svag stråle, var försiktig häller du för fort så skär sig oljan och det blir ignen aioli.
Häll på olja tills det hela tjocknar. Häll över i lämplig skål
Riv apelsinskalen och tillsätt. Låt stå en stund för att ta smak.

*** Ägget kan bytas ut mot 3äggulor och oljan mot olivolja.

Merluza är en fisk sort, vilken motsvarighet det är till svensk fisk vet jag inte.

Andra bloggar om: , , , ,