Porque não? (Månadens inlägg)

-Varför inte det?
Det är en fråga min man fått massor av gånger.
-För man gör inte så Linda.
Det är ett svar jag fått massor av gånger av min man och säkert kommer att få flera gånger till.

En del saker som jag kan tycker är självklara tycker min man är helt oförståbara.
Jag tycker det är normalt att man pratar med grannen, nej det gör man inte Linda, håll dig ifrån grannen så gott det går.
Jag tycker det är normalt att man kan diskutera saker med folk, nej det gör man inte Linda, vill du att någon ska komma och knacka på dörren med sin stora familj och riskera att bli skjuten?
Jag tycker det är normalt att man tar reda på vad man har för rättigheter och sedan kämpar för dem, nej det tjänar inget till Linda, inget kommer att ändras ändå.

Ok, man pratar inte med grannen för rätt som det är så pratar de bakom ryggen på en och det kan bli bråk.
Nej man diskuterar inte för mycket med okända som kända för man vet aldrig om de hoppar på en.
Och nej man ska acceptera saker som de är och vara tyst.

Självklart så blir det lite kulturkrockar som detta när man kommer till ett sånt annorlunda land som Brasilien. Brasilien är underbart och folk är härliga och öppna på många sätt men det finns baksidor också som jag tror man bara ser om man bor här.

Speciellt det här med att man inte kan diskutera med folk och säga sin åsikt utan att riskera eventuellt bli påhoppad och hotad det tycker jag är jobbigt. Diskutioner är bra, man behöver faktiskt inte bråka.

Jag får ofta frågan om jag har haftsvårt att anpassa mig här och ibland känns det nästan som om folk blir lite besvikna när jag säger att det inte alsl varit några problem. Många oroar sig så mycket för kulturkrockar och att man ska bli lidande på något sätt när man flyttar långt ifrån Sverige/sitt hemland.
Det problemet har jag aldrig haft, tack o lov.

Min man är som många Latinos: Lite macho sådär, tycker att kvinnan ska göra det mesta i hemmet eftersom han jobbar fulltid. Ha! Säger jag, han visste inte vad han begav sig in på när han gifte sig med mig. En svenska med bestämda uppfattningar om hur man delar på allt hemma. :)

Visst kulturkrockar råkar man ut för men det är absolut inget skäl till att inte åka långt bort till fjärran länder!

Läs mer om kulturkrockar hos Anna i Malaga, Krokofanten i Frankrike, Sofia & Robban i Frankrike, Pumans Dotter, BaraJag Johanna, Emma mitt i Livet, Therese i Madrid.

Allt på uppmaning av Tolken i Paris.