Kalljästa Frallor

Igår klockan 22 fick jag för mig att jag ville ha frallor till frukost idag. Men jag hade inte direkt lust att ställa mig och baka frallor kl 22 på kvällen så då tänkte jag: jag gör kalljästa frallor. Vilket jag många gånger tänkt jag ska göra men det har aldrig blivit av.
Och det var jätte enkelt!
I mina funderingar så har jag undrat hur de egentligen jäser i kylen. Svar: det jäser alldeles utomordentligt. Ja inte lika mycket som om degen står i rumsvärme men det jäser.
Jag gjorde på två sätt; jag gjorde degen och formade till små bullar och lade på plåt och ställde in i kylen. (ingen jäsning) Eftersom jag har en liten kyl så fick det inte plats med en till plåt så då lade jag in resten av degen i en bunke i kylen (båda övertäckta av bakhandduk). Nu på morgonen tog jag ut plåten och bunken, satte på ugnen och rullade resten av bullarna. De jäste till sig lite medan den andra plåten var i ugnen.

Resultat: goda och jämnt rullade bullar!
Det gick lättare att forma till små frallor än om degen varit rumsvarm.

Så hur gör man då?
Leta fram ett recept på vanliga frallor (eller gå på känn som jag) Lös upp jästen i kallt degspad. Allt ska vara kallt. Gör degen och gör som ovan eller låt brödet jäsa lite innan du ställer in det i kylen.
Som jag sa, du behöver inte oroa dig för att det inte jäser för det gör det.

Så enkelt är det.(Det är linfrö i brödet om du undrar vad det är för svart som sticker ut)

Trackbacks

  1. […] en kommentar Igår kväll så satte jag bröddeg och kanelbulledeg. Jag förberedde allt och kalljäste så det var bara att sätta in i ugnen nu på morgonen. Jag tycker att kalljäst är otroligt […]