Agua

När man åker till ett nytt land som turist så frågar man oftast: Kan man dricka vattnet?
Det är ju en väldigt viktig fråga så det är bäst man undersöker det. Och hur vet man det? Jo jag tänker som så: kolla på befolkningen, dricker de vattnet? Visst man bygger upp ett sorts immumsystem mot bakterierna i vattnet kan jag tänka mig om man dricker det hela tiden.

Jag har rest runt i både Asien och Europa och nu Brasilien och aldrig blivit dålig utav vattnet. Jag har heller inte oroat mig så mycket. Här i Brasilien så håller de på för fullt att bygga ut reningssystemet av vattnet. Det går sakta men säkert. När jag kom så fanns i vår del av staden inte ett ordentligt avloppssystem utan alla hade ett eget hål på gården dit avloppet gick.
Allt vatten kommer från ¨gatan¨och går sedan upp i en stor reningsbox som alla hus har. Den boxen rymmer nog 300liter tror jag det är och fylls på hela tiden. Där filtreras vattnet men man måste även gör arent boxen ibland och se till att den inte är öppen så att det kommer in en massa mygg och lägger ägg.
Så efter att vattnet filtrerats så går det att dricka. Det går att dricka vattnet från gatan också, det kommer ju från vattenverket men det smakar inte så gott.

Förra året kom det en man hit och visade vattenfilter för oss. Ett filter man sätter upp i köket så att vattnet blir ännu godare och renare. Och även om vi inte tyckte det var något fel på vårt vatten så var vi tvugna att erkänna efteråt att det var mycket godare filtrerat. Men just då hade vi inte direkt ekonomi att unna oss något filter så vi sa att vi gör det sen.

Häromdagen kommer det ett brev till mannen. En räkning jag aldrig sett, jag frågar vad det är, jo filtret jag köpte. Jaha säger jag och tror att det är till bilen. Döm om min förvåning när jag får reda på att det är ett vatten filter till köket. ja och filtret frågar jag, vart är det? Äh det kommer.
Då har maken utan min vetskap gått och köpt ett vattenfilter på avbetalning och med utlottning. Ja det är nämligen såa tt här i brasilien har de de mest konstiga avbetalningssystem. Ett av dem är att du betalar och så lottas det ut varje månad till de som betalar. även om du vinner så måste du betala så jag ser inte hur man på något sätt vinner på detta. varför ger de inte bara filtret på engång?
Jag blev inte arg på maken men tyckte gott han kunde pratat med mig innan för detta var ett dumt deal tyckte jag.

Här så säljs stora behållare med vatten också och i en del recept så säger de att vattnet ska vara filtrerat. För egen del tycker jag att det bara låter lite exklusivare, ingen går väl ut och köper en flaska vatten för att använda några matskedar i ett kakrecept?

Så frågan om man kan dricka vattnet i Brasilien: I söder kan man det och antagligen på de flesta ställen i Brasilien. I norr är det vattenbrist så där är det lite svårare. Se på lokalbefolkningen och fråga och oroa dig inte för magsjuka.