Obesidade

Ett utav de största oros momenten i brasilien har länge varit undernäring.
Folk har inte så mycket pengar att de kan äta ordentligt. För mat finns det så det räcker och blir över.
Kampanjer görs varje år för att stödja barn och familjer så de har mat på bordet. Nu under julen t.ex så pågår alltid en kampanj för att ge de fattiga mat. Denna jul påminner de också om att folk vill faktiskt inte bara ha mat, de vill ha lite mer omtanke också. Leksaksinsamlingar till barn har pågått. I min skola tror jag faktiskt inte det lämnades in en enda leksak. Tyvärr.

Men se det är inte som så att om du går på gatan så är alla smala som pinnar.
Nej det kan jag intyga, säkert 85% av alla kvinnor är ¨runda¨. Dvs med en 5-20 kilo mer än de borde ha.
Här så verkar det nästan som att när du fått barn så slutar du bry dig om hur du ser ut. Jag har kommenterat det med några andra brasilianare och de tycker likadant. Då gör det liksom inget om du har några kilon för mycket. Du har en ursäkt.

När jag kom hit så var jag lite extra rund pga graviditeten 8 månader tidigare. Grannarna kommenterade mellan sig att visst var jag lite ¨rund¨. Mullig eller hur du nu vill uttrycka dig.
Jag brydde mig inte så mycket eftersom de som kommenterade var ¨rundare¨än jag och borde oroa sig mera.
Sedan så gick jag ner i vikt och för några månader sedan så gick jag ner några till kg och då började grannarna oroa sig för att jag var för smal! Ojojoj kom de till mig och sa: nu får du inte gå ner mer.
Och ändå så hade jag kunnat gå ner 2 kilo till utan att det gjort skada. Efter detta har jag dock gått upp 1,5 kilo.

Och självklart är det inte bara kvinnorna som behöver oroa sig. Nej männen ligger illa till de med med sina runda putmagar.

Nyheterna har nu börjat kommentera att i Brasilien är fetman ett lika stort problem som undernäringen.
Vilket jag tycker är väldigt viktigt att påpeka.

Som jag har sagt innan så är brassarna väldigt förtjusta i friterad mat och söta desserter. Ju sötare desto bättre.
Vilket såklart bidrar till att väldigt många har diabetes här. Nu så försöker dock hälsovården att öppna ögonen på folk och håller i promenader etc för att hjälpa till. Dvs man promenerar tillsammans.

Vi behöver alla tänka på hur vi äter. Det är inte så att man ska leva sitt liv utan mat eller behöva räkna kalorier. äter man bra och rör på sig så behöver man oftast inte oroa sig för den där extra chokladkakan.

Men glöm för all del inte bort de fattiga från andra länder. Kan du stödja de fattiga så gör det!