Mjuk Pepparkaka

Så, hur mycket pepparkakor har du hunnit knapra i dig nu då?
Jag har inte ätit en enda pepparkaka om sanningen ska fram. Jag har helt enkelt inte haft tid att baka pepperkakor samt att jag tyckte det varit för tidigt. Men nu på fredag måste jag minsanna baka lite pepparkakor och lussebullar för på fredag är det sista kursdagen på jobbet. Och jag har lovat att jag ska baka något svenskt åt dem.

Om jag inte hinner baka vanliga pepperkakor så kommer jag iaf att göra en mjuk pepparkaka.
Förra året sökte jag efter recept på mjuk pepparkaka och det var väldigt svårt att hitta ett recept som inte innehöll gräddfil/fil eller lingonsylt.
Men den som söker finner och jag fann. Exakt vart jag fann recept kommer jag inte ihåg men jag tackar för det iaf!
Detta är en enkel sats, men gör dubbel annars så blir kakan väldigt liten.

F.ö så använder jag detta receptet som sockerkaksbas, utan pepparkakskryddorna såklart. Det går aldrig fel!
För allergiker så kan man byta ut mot havremjölksprodukter eller använda vatten.

Mjuk pepparkaka

Ingredienser

2 dl socker (knappt)
2 dl mjöl
1 tesked malda nejlikor
1 tesked ingefära
2 teskedar kanel

1 ägg
1 dl vatten/mjölk/grädde (eller gärna gräddfil)
1 tesked bakpulver
50-70 gram smält smör

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan i ägg, grädde och smör till en jämn smet.
Häll smeten i en smörad och bröad sockerkaksform.
Grädda cirka 30 minuter i 200°

Ja tänk och lucia är det idag också… Hoppas ni haft en trevlig Lucia!

(När jag var i 9e månaden så gick jag med i Lucia tåget som sv kyrkan i London håller i varje år. Än idag så sjunger jag lussesånger för sonen och han känner minsann igen dem!
Och året innan var jag Lucia i en stor katedral den 13:e och det rann stearin rätt ner i ansiktet på mig och hela håret var fullt av stearin som bankades ur med ett strykjärn sedan. Trevliga Minnen. )