Lussebullar på varje kakfat

Ja nu bakas det lussebullar i nästan varje hus i Sverige kan jag tänka mig.

Men hur vet man vilket recept som är bäst? Varje år, samma fråga: vilket är ditt bästa recept?

Själv så är jag ingen van lussebullsbakare men recept har jag. Testade av andra med väldigt gott resultat. Inne På Aff så är det två st stora recept som konkurrerar om 1a platsen. Det är Mamma Bulldegs saftiga & fluffiga lussebullar och ME’s Adventsbullar.

Recepten är tagna direkt från Alltför Föräldrars eget Julsnack där du kan hitta flera andra goda julrecept och pyssel.

Välj vilket du vill göra och berätta om resultatet!

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i..

Låt saffranen ”svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

ME’s Adventsbullar
ca 150 st

Smält 100 g margarin, häll i 1 liter mjölk och värm till 37 grader.
Lös upp 100 g jäst i lite av mjölken och slå på resten.
Blanda i 2 tsk bakpulver, 2 tsk salt och 1 msk socker + ca 2.5 liter vetemjölk och arbeta i maskin ca 5 min till degen släpper bunken.
Var lite flexibel med mjölmängden, ibland behövs mer, ibland mindre.

Riv 500 g mandelmassa och blanda med ca 200 g smör + 2 dl socker till en grov smet. Det gör inget om det är små mandelmassebitar men det ska vara väl blandat.

Koka upp vatten och blanda 6 påsar saffran (à ? g)med ca 1 msk vatten så att saffranet löser ut ordentligt. Rör i 250 g rumsvarmt margarin (smör), 2 dl vit sirap, 2 dl socker, 3 ägg och 2 burkar vanlig kesella. Det blir en lös smet.

Har den vita vetedegen jäst 1 timme alternativt till dubbel storlek nu? Bra. Sätt då ugnen på 225 grader (200 varmluft). Rör ner saffranssmeten i vetedegen och häll på mer vetemjöl (kan det vara 1?-2 liter till? Nåt sånt.) Nu blir det lite bökigt att blanda ihop, men alltihop ska blandas väl till en deg som släpper bunken. Matberedaren blir garanterat geggig. Min ska ta 2,7 liter degvätska, men denna deg är svår att få plats med… (jo, jag gick på e-lux-försäljaren och maskinen är fantastisk men inte tusan rymmer den 2,7 liter…) Efter en del bök och svärande över mjöl och deg så bör du ha en gul, blank deg som nätt och jämnt släpper bunken. Ju mer mjöl desto torrar bullar är principen, men det är ju inte sockerkaka vi bakar, så inte FÖR löst! 😉

Häv upp degen på bakbordet. Placera ut pappformar på plåtar. Vispa ett ägg med lite vatten. Klipp upp mandelspånspåsen eller ta fram pärlsocker.

Dela degen i småbitar, platta ut dem i handen och placera ca 1 tsk av mandelmassefyllningen i mitten. Nyp ihop degen (det går mindre till varje bulle än du tror) och lägg den i pappformen på skarven så bullen ser helt slät ut.

När du gjort en plåt penslar du dem direkt (annars pyser de ihop efter jäsningen) och strör över mandelspån eller pärlsocker. Jäs till degen går tillbaka efter ett lätt tryck av fingret.

Grädda dem gyllene men absolut inte bruna (ju ljusare desto godare). De blir ganska mycket större i ugnen. Låt svalna helt innan du lägger dem i påse.

Comments

  1. Recept och bakrecept says:

    Snart är det lussekattsbakning för mig också.

    Hittade ett annat toppenlussekatter recept som jag också har lagt upp på min blogg.

    Fin blogg! Älskar bakning.