Jiló


Jiló är en grönsak som har okänt ursprung men den är vanlig i Brasilien och Sydafrika.
Det är en söt liten sak, dock kan skenet bedra. Den är väldigt besk.
Jilo innehåller alla möjliga vitaminer och nyttiga saker kroppen behöver. Dock försvinner en del av dem när man kokar jiló’n vilket är nödvändigt för att kunna äta den.
På en del barer i södra Brasilien så serverar man inlagd jiló istället för snacks såsom jordnötter. Nyttigare, mindre fett och dessutom bättre för magen eftersom jiló är bra för matsmältningen och metabolismen.
Man kan koka upp jiló och sedan fräsa den lite lätt med vitlök och andra grönsaker. Eller så kan man lägga in den i vinäger, vilket jag tänkt försöka mig på.Vi äter inte jiló speciellt ofta, eller aldrig rättare sagt för det var första ggn jag köpte den. Däremot brukar svämor använda den i matlagningen ibland.
På grund av sin beska smak så är jiló inte uppskattat av alla.
Den sägs också vara bra mot svåra förkylningar och influensa.
Får se vad för gott det går att göra utav den.

Här gick solen i moln…..