Kanelbullens dag

Eftersom det är kanelbullens dag idag så firar vi med att lägga ut vad enligt många är det bästa ¨kanelbullereceptet¨.
Direkt från Riddarbageriet.
Här kan du läsa om när Johan Sörberg gästspelade hos Grythyttan.
(Själv har jag inte bakat några kanelbullar idag, det får vänta till en annan dag.)

Det bästa med den här degen är att man inte skall tempa mjölken, kylskåpskall eller rumstempad går kanonbra, och man skall hller inte smälta smöret utan bara hyvla ner det rumstempat.

Obs att smöret alltså inte smälts, utan arbetas in i degen som det är!
”Jag” i texten nedan är Johan Sörberg själv, inte jag!
Grunddegen för alla vetebrödsbak.

Grundrecept vetedeg Riddarbageriets.

700 g eller 12 dl vetemjöl
300 g eller 3 dl mjölk
120 g eller 1 1/4 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg
10 g eller 1 1/2 tsk salt
30 g eller 2 msk kardemummakärnor
30 g eller 2/3 pkt jäst

Gör så här:
Använd den blåa jästen och inte den röda, annars jäser degen för snabbt. Alltid smör, aldrig margarin.
1. Blanda samtliga ingredienser i en degblandare.
2. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter.
3. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter. Att tänka på: Köp gärna hela kardemummakärnor och krossa dem själv. Färdigmalen kardemumma brukar innehålla skal och är alldeles för finmald, nästan som damm. Om du tycker att degen känns för varm och lös efter viltiden, kan du lägga den i kylen (dock ej längre än 90 minuter).

Numera finns det speciell jäst för söta degar (röd-gul förpackning). Sockret och fettet gör nämligen att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar därför jäsningen. Det tycker jag är dumt. Ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna. Därför rekommenderar jag den vanliga (blå-gula) jästen.

Fyllning:
Smör
Strösocker
Kardemumma/kanel
Eventuellt pärlsocker

Gör så här:
1. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.)
2. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket. 3. Strö över socker och kardemumma/ kanel. Här är sparsamhet ingen dygd.
4. Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock.
5. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram. (Det ska bli ca 25 bullar.)
6. Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.
7. Lägg formarna på en plåt med bakpapper.
8. Jäs under en kartong (går med vanlig bakduk) i ca 60 minuter. Snäckorna ska växa till dubbel storlek.
9. Sätt ugnen på 230 grader.
10. Pensla försiktigt med äggstrykning.
11. Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma.
Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker.
12. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa.

Använd gärna formar så att inte fyllningen rinner ut
Det blir stora bullar, men kom ihåg att inte kavla degen för tunn så att dom blir torra.

När jag, Linda, gör kanelbullar så använder jag inte degblandare utav den enkla anledning att jag inte äger någon. Så allt görs för hand. Jag har dock testat att smälta smöret istället och det blev hur bra som helst.
Jag har gjort kanellängder och bjudit på här och det har gjort väldigt stor succe. Jag får t.om förfrågningar om jag inte säljer bullar? En av mina kollegor vill köpa mitt knäckebröd också.. Tänk man kanske borde öppna bageri :)