Jabuticaba


Jag gav mig som sagt ut för att leta Romã, granatäpplen. Jag fann vad jag sökte. På en gata inte långt härifrån fanns det flera st små söta träd med granatäpplen på. Jag pratade med ägaren och han sa att jag fick ta hur mycket som helst och komma tillbaka när jag vill. Vilket jag såklart blev väldigt glad över. Alltid bra att veta.
Granatäpplena är ännu lite väl gröna och hårda och vita inuti.
Jag tog en sväng förbi grönsakhandlaren och där hittade jag Jabuticaba.
Det är en typisk brasilianskt bär med sötsur smak. Lite besk rent utav. de är som synes på bilden alldeles vita inuti med en liten kärna. Man kan göra likör utav det b.la, själv ska jag testa att göra gele utav det imorgon. Man kan hitta Jabuticaba lite här och var. De växer på träd som kan bli upp till 15m. När bären väl kommer så bör man plocka dem snarast, hållbarheten är inte lång. Det säljs inte så mkt Jabuticaba i affärerna just pga hållbarheten men också för det är väldigt svårt att plocka bären.

Uppdatering: Någon vänlig själ gav mig denna länken där man kan läsa mer fakta om Jabuticaba. På engelska.