Cyberkocken October

Ja då var det dags för en tillomgång av Cyberkocken.
Denna gång så är det Broccoli Frida somhåller i trådarna. Ingredienser var: plommon, ägg, zucchini och valfri ingrediens utav matpyramidens bas. Dvs potatis, bröd etc.
Jag tyckte att ingredienserna var intressanta så jag satte mig och klurade ett tag. Det fanns ju olika sätt att kombinera alla ingredienser på en tallrik men det tyckte jag helt enkelt var för enkelt så jag bestämde mig för att göra en meny. Plommon var inte det lättaste att hitta men jag lyckades få tag i några stycken som jag höll hårt i.
Jag var inne på en soppa, soppor är lite utav en utmaning för att få dem goda tycker jag. Så man känner att man verkligen äter något. Sedan behöver man ju en huvudrätt och efterrätt. Rätterna är räknade på 2 portioner.
Så Brazilian Linda bjuder på:

Förrätt: Enbärsdoftande Zucchinisoppa med Tranbär & Cashewkex
Huvudrätt:
Polentasnittar med Rosépeppar Zucchini & Nektarinchutney
Efterrätt:
Mandelkaka med honungsglaserade plommon och Jordgubb & Enbärsglass


Enbärsdoftande Zucchinisoppa med Tranbär & Cashewkex
4dl vatten

5dl riven zucchini

1 buljongtärning

5st krossade enbär

3msk grädde

salt

peppar

Koka upp vatten och tillsätt den rivna squashen förutom 1dl.
Krossa enbären och tillsätt dem samt buljontärning och ev salt. Låt koka ca 10 min. Ta upp och mixa till slät konsistens. För över i kastrullen tillsammans med den överblivna zucchinin och grädden. Låt småputtra ytterligare några minuter.
Servera med tranbär & cashewkex.

Tranbär & cashewkex
1dl finhackade cashewnötter

80ml hackade torkade tranbär

1dl havregryn

1dl grovt mjöl

25g smör

1tsk muscavosocker

½ tsk salt

1 äggvita

Chilipulver ( en knivsudd)

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt äggvita och smör. Forma till en deg och platta ut till kex.
Grädda på medelvärme ca 5-10 min. Servera med Zucchinisoppan.


Polentasnittar med Nektarinchutney
2,5 dl polenta
1tsk salt
½tsk paprikapulver

1msk riven parmesanost
1tsk bakpulver

1dl mjölk
peppar

Blanda torra ingredienser och tillsätt mjölken. Forma till en deg och ställ in i kylen ca 30 min.
Under tiden: Förbered Zucchinifyllningen

Zucchinifyllning:
½ -1 dl riven Zucchini per person

1 krossad vitlök

(4st) rosepepparkorn

svartpeppar

salt

riven ost

Stötkryddorna i mortel. Fräs Zucchinin i lite olja och tillsätt kryddorna, fräs ytterligare 2 min.
Tag fram polentadegen och kavla ut till rundlar. Strö över zucchiniblandningen och toppa med riven ost.

Nektarinchutney (liten sats)
6st nektariner

rosepeppar

liten lök
½dl socker

1dl vitvinsvinäger

2msk vatten

Skala och klyfta nektarinerna, för över i kastrull med övriga ingredienser och snabbkoka några minuter. Servera med polentasnittarna.


Mandelkaka med honungsglaserade plommon och Jordgubb & Enbärsglass
50g mandelmassa
1äggula

½dl socker

1dl vetemjöl

25g smör

Blanda torra ingredienser och tillsätt äggulan. Finfördela med fingertoppar eller gaffel, tillsätt smöret och forma till en deg. kavla ut och lägg i formar eller forma till kakor och grädda i några minuter i ugnen. De ska vara lätt gyllende men det går bra om de får lite färg också.
Skala plommonen och låt dem koka upp i ½dl vatten.
Tillsätt honung och blanda tills allt smölt.
Toppa mandelkakorna med plommon och servera med Jordgubb & enbärsglass.

Jordgubb & Enbärsglass:
Jordgubbsglass

Enbär

Socker

Mortla enbären med lite socker och tillsätt jordgubbsglassen. Rör om väl, ställ i frys i ca 2 timmar.
(Det hade jag själv inte tid till så glassen rann ut :) )