Soja

Jag har otroliga problem med att säga soja. Dvs den kinesiska svarta rinnande sojan. Här heter det Shoyu och uttalas ungefär ¨schocho¨. Ja eg är det lönlöst att fråga mig för jag säger alltid ¨socha¨ men det är soja som i sojabönor. På grund av detta så blir det oftast lite förvirring när jag ska laga något med kinesisk soja. Maken förstår inte vad jag pratar om :)

Jag råkar ut för såna här svårigheter ideligen. Då får man dock bli bra på att försöka förklara med andra medel vad man menar.
Jag säger pasta också, inte någon som förstår det heller. Här heter det maccarrão.
Man serverar heller inte såsen till pastan brevid, här blandar man allting. Svärmor har lite konstiga matlagningskoncept ibland tycker jag. Hon kan servera kött/kyckling tillsammans med pasta med sardiner i tomatsås. Ja äta bör man ju….
Svärmor lagar väldigt god mat dock otroligt enkelt lagad. Därför så skrattar hon ofta och skakar på huvudet när jag kommer med mina ideer om matlagning. Ofta frågar hon: Äter M det där?
Tyvärr måste jag ju ibland säga nej. Det beror dock inte på att maten är dålig utan på min mans ¨dåliga¨ smaklökar tycker jag :)

Trött på ditt vanliga bröd? Laga ett gott majsbröd. Fick väldigt bra omdöme av en skara barn.

Pão de Milho / Enkelt majsbröd

480ml majs
240ml mjölk
2st ägg
500g mjöl
30g jäst
6msk socker
1tsk salt
50g smör

Gör så här:
Mixa mjölk och majs i en mixer, tillsätt ägg, jäst och rumsvarmt smör och fortsätt mixa. Ställ undan.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och tillsätt majsblandningen. Blanda väl.
Lägg i en smord sockerkaksform, låt jäsa till dubbel storlek. Sätt in i ugnen, 150°C 20 minuter eller 180°C 10 minuter.

Man kan även använda färsk majs istället för burkmajs, man ska dock koka dem lite lätt innan isåfall.
Kan frysas.