Escolhas – godaste banankakan

Jag var inne och läste hos Lisa och hittade följande artikel. Jag blir helt häpen av såna här handlingar. För mig är det totalt oansvarigt, ignorerande, vet inte hur jag ska säga. Hur kan man Inte vilja att ens barn äter bra?
På min sons dagis så har vi diskuterat maten några ggr lite lätt sådär ibifarten. Jag har frågat vad de äter till frukost och lunch. Som svar fick jag att de äter oftast nån kaka eller bröd eller nåt liknande. Jag frågade om de inte kunde äta lite grövre bröd istället? (Ju mättare barn, desto bättre humör etc?) Nej först och främst hade de redan testat det en gång och barnen gillade det inte. (Nej, de flesta gillar inte grovt bröd i början, men du som förälder kan ju faktsiskt välja vad ditt barn ska äta) Sedan hade de helt enkelt inte resurser till det heller. Vilket är en mer acceptabel ursäkt.

I sverige får man lördagsgodis, här spelar det inte roll om det är onsdag eller lördag, man äter godis och dricker cola vilken dag som helst. Här är det Normalt att dricka Coca Cola. Går du hem till någon så finns där Cola eller annan läsk, annars så köps det. Jag har försökt förklara för de närmaste att det är Inte ok att ge barn läsk/godis, you name it.
Lyssnar någon på mig? Otaliga är de gånger sonen redan druckit Cola och ätit godis.
Fast Jag Inte ville han skulle äta godis!

Om det absolut insisteras på att man ska ha cola, ja då blir det cola med vatten, ibland knappt en tsk cola och en dl vatten, barn vill se att de får lika som alla andra, vad som sen är i koppen är en annan sak. Jag säger som så, det är Du som förälder som väljer vad ditt barn ska äta, och jag vill att min son ska lära sig äta all mat och inte vara rädd för nyttig mat och fibrer. För de flesta här verkar vara ¨rädda¨ för mörkt bröd etc.

Men visst är det svårt! Ditt barn ligger och tjuuuuuuuuuuuuuter och skiker och gormar på golvet och du vill att det ska bli tyst; här lilla gumman, ta en godis. Man är inte mer än förälder/människa, och visst kan man äta nån kaka ibland elller lite godis. Allt i lagom doser.

Som någon sa hos Lisa, en del tror att det är ok att äta godis bara för man är smal, ja så är det ju inte.
Det här är en sak som många diskuterar och jag tror faktiskt att det är en viktig sak att prata om.
Jag är en gottegris, absolut! Ingen ide att neka det, och jag tänker på socker flera ggr om dagen, se jag är fast i sockerfällan. Men jag försöker verkligen bättra mig och jag unviker socker där jag kan och jag gillar inte allt för söta saker.

Oftast behöver man bara hälften av sockret som står när man gör en sockerkaka t.ex. Eller så gör man som så att man byter ut en del av sockret mot frukt.
Eller gör en Levande föda Tårta som Karin och Cecilia i Sao Paulo. Den ska jag absolut testa någon dag!
En Mörk Frestelse med jordgubb och choklad kan man också göra, eller byta ut jordgubben mot banan så blir det den smarrigaste banankakan.

*Escolha betyder val, för vi gör själva våra val här i livet.

Godaste Banankakan

Kaka:
150g smör
2dl socker
2st mosade bananer
1dl kakao

2tsk vaniljsocker
2ägg
1dl mjöl

Smält smör, mosa bananer. Blanda socker, vaniljsocker och kakao, rör ner ett ägg i taget tillsätt mosade bananer, smält smör och mjöl. Häll i rund form och grädda i ca 20 min 175grader. Kakan ska fortfarande vara lite lös i mitten. Servera gärna med hackade cashewnötter, grädde och bananer.
Blir otroligt god!