Budget

Inne på AFF ( Allt för Föräldrar) så är det varje månad någon som säger: Hjälp mina pengar är slut, vi har si & så mycket tills lön! När man har lite pengar så är det naturligt att man drar in på maten, för oftast är det där man kan spara pengar.
Så oftast frågar någon och standardsvaret är: Vad har du i skafferiet?
För det är det som är frågan; Vad har du hemma?
Så jag tänkte jag skulle samla lite tips här till den som söker matbudgettips.

Först och främst: Inventera!
Skriv ner allt du har hemma, allt i frys, kyl och skafferi.
Sedan sätter du dig och spånar, ta fram kokböcker, sök på internet, tänk, tänk , tänk på vad du kan göra för mat som är dryg och som gör att du inte behöver köpa till för mkt tillbehör.
Basvaror som är billiga och bra är t.ex linser och bönor av alla dess slag. Bönor är gott! Det finns miljontals bönrecept där ute, du kan säkert hitta något du gillar. En standard rätt här hemma är bön/linsbiffar. Man behöver inte äta kött varje måltid säger jag ofta till min man.
Här hemma äter vi näsan alltid ris till maten, maken tar med matlåda till jobbet, ibland blir det inget kött på bordet, dock alltid i matlådan. Vi har ingen bra frys så tyvärr så fryser jag bara in bröd och enstaka saker men har man en bra frys bör man uttnyttja den!
Hemmabakt bröd är oftast godare än köpebröd, testa att göra ditt eget bröd, det är inte alls svårt.
Har du överblivet bröd? Torka och mal till ströbröd.

Släng inte blast och stjälkar från t.ex broccoli. Det är mat det med! Och innehåller oftast mer vitaminer än den del vi använder. Gör en potatis & broccolisoppa av blad och stjälkar t.ex. ( Jag gjorde en häromdagn med mjölk och lite parmesan och det blev jättegot! Jag förkokade dock stjälkarna först i eget vatten så att den starka smaken skulle försvinna lite) Bladen kan användas som spenat, i spenatlasagne t.ex.
Persiljestjälkar; finhakacka och släng i salladen. Det piffar upp vilken sallad som helst. Eller har du mycket persilja, frys in.
Passa på när det är extrapris, har du kanske en torgmarknad nära dig? Eller en bonde? Sverige har ett väldigt bra rabatt kupong system, utnyttja det! ( Sånt finns inte här)
Så egna grönsaker/kryddor om du kan. Grodda, bra och billiga vitaminer.

Dessa tips hittade jag hos Ica Kuriren.

Erics Collards snåltips
• Använd rotfrukter. Lättlagat och gott. Rosta i ugnen, mosa, koka, stek.
• Om du kokar kött, spara lite buljong till soppa.
• Använd det billigare framdelsköttet (fransyska, oxbringa) och gör långkok.
• Köp märgpipa och gör en god köttsoppa eller en fond.
• Det finns många olika goda korvsorter på marknaden, som chorizo och bratwurst. Våga prova något annat än falukorv.
• Förutom den klassiska blandfärsen kan man variera sig med lammfärs. Gott och billigt. Blanda färsen som till köttbullar, trä upp på spett, stek och servera med ris och en kall yoghurtsås.
• Rimmat fläsk är en god och billig råvara. Kan användas till mer än bruna bönor. Prova med en bechamelsås smaksatt med dill.
• Köp billig vit fisk (lubb, lyrtorsk), mal till fiskfärs och gör fiskburgare.
• Lax är både billigt och nyttigt. Gott att överbaka med fetaost och crème fraiche eller annan favoritsmaksättning.

• Använd råvaror som är i säsong. När det gäller fisk och skaldjur varierar priserna från dag till dag. Fråga fiskhandlaren om vad som är bästa köpet. Gillar du räkor, passa på när det är extrapris. På vintern t.ex.
• Hasselnötter är en billig och god smaksättare. På salladen eller efterrätten.
• Blanda olivoljan med vanlig matolja i dressingen. Olivoljesmaken kommer fram ändå.
• Gör egen fond. Ta tillvara resterna från den grillade kycklingen, den rensade fisken eller från söndagssteken. Tillsätt en morot, en lök, lite örter och kryddor och låt det koka ihop till en god fond. Rådfråga kokboken om du är osäker.

• Använd risresterna och gör en risotto. Stek lite hackad gul lök, blanda i riset och andra rester från kött, kyckling eller räkor. Tillsätt grönsaker efter smak.
• Har du pasta över? Gör en gratäng. Blanda i fisk- eller köttrester. Toppa med en bechamelsås.
• Med rester av kokt potatis kan man göra en bondomelett. Gott med lite stekt fläsk eller bacon, skivade champinjoner och hackad persilja. Ta vad som finns i kylskåpet.

• Fetaost är en god och billig smaksättare.
• Krämiga mejeriprodukter som gräddfil, crème fraiche och kesella är goda och billiga smaksättare, till exempel vid överbakning av fisk. Blanda med lite majonnäs och tillsätt dina favoritkryddor.

Budgetlänkar:
Vill du spara på annat än mat? Vi i villa har lite Spartips.
Konsumentverket hjälper dig gärna spara.
Flavourrider har många bra artiklar, b.la denna om budgetmat.
Den absolut bästa sidan med tips är dock Annas sida där man hittar hur mycket recept och tips som helst. Anna är en klippa till oss alla och kommer alltid med bra råd då man behöver.
Tasteline har även de en hel del tips.
Asolo har äter gott till budgetpris.

Såja, det var lite tips, hoppas det hjälper någon.