Abóbora


Squash, det finna en massa olika sorters squash men det absolut finaste tycker jag Abóbora Paulista är, även kallad Abóbora Mini Paulista just för den är väldigt liten. Den har en sådan fin grön färg med fina ränder. Den är helt enkelt söt!
Paulista skulle jag tro den kallas för den kommer från staten Sao Paulo?
Den är inte större än ca 17-20cm och väger max 1,2kg.
Abóbora Paulista är ganska hård av sig så man får se till att använda sig utav en bra kniv när man ska skala.
Köttet är alldeles gylleneorange med små fina kärnor i mitten.
Gör sig väldigt bra i vegetariska pytter eller friterad.
Det finns en annan squash som liknar Abóbora Paulista kallad Abóbora Goianinha, den är dock större än paulista och har bredare vita ränder. Och är inte alls lika fin till utseendet. Igen tror jag att den kallas Goianinha för den kommer från staten Goiania?
Abóbora Menina Rajada är även den liknande till utseendet men är mer grön och har få strimmor utav vitt istället och är av storleken större.


Abóbora Menina Brasileira Precoce är dock en av de vanligaste squashen här. Ena delen av den är stor och andra delen liten. Ibland kan den ha de konstigaste former. Jag tror inte jag sett en jämn rund squash här faktiskt. Färgen är som ni ser inte lika intensivt grön och den har ljusa strimmor av grönt istället för vita.
Denna squash blir väldigt god i kaka. Jag brukar riva ner några dl och göra en mjukpepparkaka av den. Blir väldigt gott och saftigt.
Annars kan man servera en enkel sallad:

Carpaccio de Abóbora
6port

24 skivor squash
Vatten
salt
1,2dl hackade tomater
2msk hackad lök
1msk hackad persilja
3msk olivolja
2msk vinäger

Gör så här:
Tvätta squashen väl, skiva tunnt.
Koka upp vattnet med salt och lägg i squach skivorna tills de mjuknar men fortfarande inte är för mjuka. Ta upp och låt rinna av, ställ åt sidan. Blanda salt, lök, persilja, tomat och olivolja och vinäger. Servera med squashskivorna.

Squash är för övrigt väldigt rik på vitamin A och fibrer.