Suave ou Seco

Jag är inte någon stor alkoholkonsument men jag tar gärna ett gott glas vin. Helst Seco, torrt rött eller vitt.
Här i Brasilien så är det nästan uteslutande Suave som gäller. Sött och sliskigt ska det gärna vara.
Maken gillar inte de torra vinerna så det blir nästan alltid Suave. Helst ska man ju kunna lite om vin så man vet vad det är man dricker. Men samtidigt så lär man sig lite efterhand även om man kanske inte blir någon vinspecialist. Jag har själv aldrig varit på vinprovning men skulle gärna testa på det. Det skulle vara kul att lära sig lite mer. De bästa vinerna kommer kanske inte från Brasilien dock vad jag förstått, men de börjar tydligen göra stora framsteg på vinmarknaden. Hos Morgan kan man läsa mer om man är intresserad av olika viner och inte vill köpa grisen i säcken.

Något annat alkoholhaltigt som kanske passar bra att göra just nu till sena höstkvällar är likör.
Jag har hittat två intressanta recept på likör, ska bara hitta en lämplig flaska för ändamålet så ska jag testa.
Kaffelikören verkar ju såå smarrig…

Krämig kaffelikör

200g socker
2dlkondenserad mjölk
2dl cachaça eller vodca
2dl starkt bryggt kaffe
2 a 3 droppar vanilj essens

Mixa vodka, socker, kaffe och kondenserad mjölk och vaniljessens i en mixer.
För över i en glas flaska och låt stå minst 5 dagar för att få smak.
Detta blir ca 6dl kaffelikör.

Sötpotatis likör

2 kg söt potatis
2 liter vatten
6dl cachaça eller vodka
800 g socker
2 msk malen nejlika
1 msk kanel

Hacka potatisen och lägg i en kastrull, låt koka i ca 20minuter.
Mixa potatisen i mixer och låt koka upp igen. Tillsätt kanel, nejlika och socker.
Rör om hela tiden tills det blir som en sås. Ta av spisen, låt svalna och tillsätt vodka.
Sila av och häll i glasflaskor.
Låt stå mörkt i 20 dagar.

Bananlikör

250g skivade bananer
0,5 L vodka

Låt bananerna ligga i vodkan i 15 dagar, sila väl.

480ml socker
240ml vatten.

Blanda i kastrull, låt koka upp, rör om hela tiden, 5-10min till såsliknande konsistens.
Låt svalna, tillsätt 1msk vaniljsocker till bananvodkan.
Blanda allt väl. Häll upp i flaska, låt stå mörkt minst 7 dagar.