Primaveira

Det är vår sägs det. Man vet inte om man ska sätta på sig lite kläder eller mycket. På morgonen är det kallt och på dagen hett och på kvällen kallt igen.
Här är iaf väldigt kallt idag, ja det är kallare inomhus så jag ska gå ut och sopa lite på gården så jag blir varm.

Dengue kontrollen
har varit här. Den s.k myggkontrollen. De kommer med jämna mellanrum och kollar att man inte har ¨mygghem¨ hos sig. Känns ju skönt att de kollar men det finns så många som inte bryr sig om att hålla rent och myggfritt. Jag är dock noga med sådant.

När det är kyligt så är det skönt att öppna dörren och känna lukten av en god gryta. då blir man genast varm i kroppen. En god gryta man kan servera är Caldo de carne de Guaramiranga.
Guaramiranga är en liten stad i nordöstra Brasilien känd för sitt klimat som varierar mellan 15-23 grader hela året. Pga klimatet så är naturen grön och fin året runt. Det bor ca 6.000 invånare i Guaramiranga och det hålls musikfestivaler och marknader där året om, bla Ceará Fest Flores: Blom festivalen i Ceará , (Ceará är staten) i november.

Caldo de Carne de Guaramiranga

1 kg hackad muskel/valfritt kött
2msk krossad vitlök (2-4 st klyftor)
½ kg hackad lök
240ml olja
300g tomat pure
480ml mjöl
3 paprikor i olika färger
½kg potatis i kuber
½kg morötter
3liter buljong
1 flaska rött torrt vin
2msk paprikapulver
peppar
lagerblad
färsk timjan
färsk rosmarin

Gör så här:
Fräs kött, lök och vitlök i oljan. Rör om och tillsätt paprika pulvret sedan tomat, lagerblad, rosmarin, timjan och peppar.Tillsätt vinet, reducera lite och tillsätt lite i taget mjölet och buljongen. Rör om ordentligt och tillsätt potatis, morötter och paprika. Koka ytterligare en stund och servera .