Polenta

Polenta… många gånger har jag sett frågan: Hur ska jag tillaga polenta?

Här i Brasilien så är polentan lika självklar som kalles kaviar i Sverige. Och vad jag förstått så är det numera ganska vanligt iäven Sverige. Jag hade dock aldrig ätit det innan jag kom hit.
Man kan tillaga den på många olika sätt.

Vanligast är att koka upp den med salt och peppar, jag tillsätter gärna lite buljong.
Man måste låta den koka ett tag så den får krämig konsistens och blir god. ( Jag gillar dock inte kokt polenta så om det blir god får någon annan avgöra)

Fräs gärna lite vitlök och blanda i den kokta polentan. Tillsätt riven ost. Lägg i en form med stekt strak korv och täck med resterande polenta. Servera med ost ovanpå och en grönsallad.
Koka gärna ihop polenta och gör den tjock i konsistensen, lägg över på fat/plåt, skär den sedan i delar och fritera i het olja, strö över riven parmesan.
Det är också vanligt att man gör en kaka, oftast med anis i men man kan även tillsätta riven kokos och ost om man vill.

Bolo de Fuba/ Polentakaka

4,8dl polenta
1,2dl mjöl
6 dl socker
4 ägg, äggvitor och gulor skilda. Vispa upp äggvitorna.
2dl mjölk
4msk smör
1tsk kanel
1msk bakpulver
1 nypa salt
Ev anis

Gör så här:
Vispa ihop äggulor och socker.
Tillsätt polenta och mjöl, vispa ordentligt och tillsätt mjölk lite i taget.
blanda i resten av ingredienserna ochj tillsist de uppvispade äggvitorna.
Häll över i sockerkaksform och grädda i ca 30 min 175 grader.

 

Enkel Bolo de Fuba

½kopp olja
½kopp mjölk
1kopp mjöl
1msk bakpulver
1½kopp socker
2ägg

Blanda alla ingredienser, rör om väl. Grädda ca 40 min 175 grader.

 

Risenta har kommit med några nya polenta recept också.
Deras polenta muffins har jag gjort några gånger och de blir väldigt goda! Polenta puddingen med citron ska jag testa någon dag.