Knäckebröd

I förrgår bakade jag bröd och tänkte jag skulle göra kex utav något slag. Så jag tog undan lite degspad och hällde i en massa kli och grovtmjöl tillsammans med linfrö och lite mjöl.
Sen när det jäst klart så kavlade jag ut det tunt och lade i en långpanna, skårade lite, lät jäsa lite till och sen in i ugnen.
Jag höll på och for runt så mkt att jag nästan brände brödet. Men jag tog en tugga av det hårda brödet/kexet och döm om min förvåning när jag insåg att jag gjort knäckebröd! Då lät jag det torka ytterligare en stund i ugnen.

Hade absolut inte en tanke på att det skulle bli knäckebröd. Tänk så bra, för jag har varit väldigt sugen på knäckebröd den senaste tiden.
Nu vet jag hur enkelt det är att göra och ska göra det snart igen. För det är nog snart uppätet för sonen äter det gärna också.
Jag har kikat in lite på Leksandsbröd och Wasabröd och Vilmas för att få reda på hur det står till i knäckebrödskulturen i sverige nu förtiden

Leksandsbröd lanserar världens minsta knäckebröd, åker runt på sommar turne, lanserar nytt grovt knäckebröd och firar Alla knäckehjärtans dag den 20 Oktober. Jag har alltid varit svag för Rutbröd, det är jättegott med lite saltat bregott på! Mmmmmmm… Förutom rut favoriten hittar jag inget som verkar så lockande.

Wasabröd lanserar även de nytt knäckebröd 100% fullkorn och 0% socker. Låter ju lovande.

Man kan även vinna en laptop eller få en snygg brödburk.
Något som är ännu godare än Rutknäcke är Wasa Delikatess! Ett sådant paket tar snabbt slut om man ger det till mig. Wasabröd har ett större tilltalande sortiment tycker jag. De har även ett Övrigt sortiment med kex etc. i deras sortiment ingår även Gluten & Laktosfritt knäckebröd.

Vilma har dock det mest lockande knäckebrödet. I sortimentet ingår Sesamknäcke, solrosknäcke, sjufrön (solrosfrö, linfrö, sesamfrö och hirs) och råg knäcke. De har även brödsticks med smak utav rosmarin, dill + lök och trefrön (pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön).
Allt är handbakat och finns att köpa hos olika återförsäljare.
Jag hittade dock inga recept hos Wasabröd men väl hos Leksandsbröd och Vilmas.

Detta receptet med flera kan man hitta på Leksandsbröds Recept sida;

Vaniljkesella med blåbär och karamelliserat Leksandsknäcke
1 fjärdedels kaka av runt Leksandsknäcke

4 msk strösocker – till karamell

1 burk vaniljkesella
100 g frysta blåbär
3 msk florsocker

Karamellisera sockret genom att smälta det i stekpanna eller kastrull. Lägg i knäckebrödet – brutet i mindre bitar och rör runt. Lägg upp på smörpapper och låt kallna.
Krossa till grovt pulver.
Blanda blåbär med florsocker. Fördela blåbären i fyra mindre glas.
Fyll på med vaniljkesella och avsluta med ett lager knäckepulver.

Vill man få en mer exotisk smak så kan man blanda hackad mango med lite gräslök och lägga på en bit knäcke. Banan och ost är väldigt gott också, såsom jag är säker kanelkokt passionsfrukt går hem även där.. :)

Bilder från Vilmasbröd & Wasabröd