Frukost

Jag har lärt mig, som så många andra, att frukost är det dagens viktigaste mål. Kroppen behöver frukost efter att ha vilat i flera timmar. Jag klarar mig inte utan frukost! Får jag ingen frukost blir jag hängig och grinig och får en otrolig huvudvärk. Fast det har nog mer med koffeinberoendet att göra.
Så vad är en bra frukost?
Helst ska man äta något med fibrer i så man håller sig mätt i några timmar. Så en fiberrik smörgås med nyttigt pålägg är ett utmärkt exempel. En bit tomat,ost och gurka är både enkelt och gott. Eller keso m svartpeppar på och gurka.
Som vanligt är det smak och fantasi som avgör.
Här i Brasilien så är det vanligast att man går till bageriet och köper frallor. Vita luftiga saker som inte smakar något och inte har mycket fibrer alls i sig vilket leder till att man går hungrig snart igen.

I mitt fall så är det yoghurt och frukt som gäller. Jag har nu i några veckors tid gjort egen yoghurt och det blir hur bra som helst. Att göra yoghurt är väldigt enkelt:

Egen Yoghurt:
Värm en liter mjölk till ca 80grader, det ska vara varmt men inte koka!
Kyl ner snabbt till 37 grader. ( Ställ i kallvatten t.ex)

Blanda lite i taget med rumsvarm yoghurt. Häll över i termos och låt stå 4-5 timmar.
Häll sedan upp i burkar eller annat lämpligt glasföremål. Ställ in i kylen över natten och sedan är det färdigt att avnjutas på morgonen.
Håller 2-4 dagar i kylskap.

Lämna kvar 2dl av den hemmagjorda yoghurten och upprepa proceduren.


Jag tycker det är godast tillsätta lite banan, jordgubbar, linfrö, krossade cashewnötter och solrosfrön i yoghurten. Ibland har jag i lite kli och kanel också. Standarfrukost här hemma numera.