Confiança

Não confie em ninguém.
* Lita inte på någon

Amigos e Negócios à Parte
* Vänner och affärer separat.

Jag vet inte om det är ett pesonlighets drag eller om det är det svenska folket överhuvudtaget. Men man litar på att folk är hederliga och gör rätt. Ärlighet varar längst är ju ett väldigt bra talesätt som man får impräntat sedan barnsben i Sverige.
Det är ett ordspråk som jag inte tror finns här.
Min tid här har fått mig att inse att ibland så är jag Väldigt ¨blåögd¨. Trots att jag nu bott här i 2år så tror jag fortfarande att folk ska vara ärliga och medge om något är fel eller de inte vill något.
Ibland så möter man någon ytlig bekant och de säger: – Kom förbi någon dag. – Javisst det gör jag, svarar man då.
Men inte åker man hem till dem fördet. Jag tyckte ibörjan det var väldigt dumt utav min man att säga han ska göra saker o ting o sedan så gör han inte det. Nu har jag lärt mig att någon kan säga de komer förbi kl 14 och OM de kommer så kommer de minst en timma försent.

Samma sak med pengar, lånar du ut pengar: var inte säker på att du får tillbaka dem.
Personen ifråga ¨kanske glömmer¨.
Jag hade en flicka som jag gav engelska lektioner åt. Hennes mamma ¨glömde¨ av att betala första månaden och kom 2v försent. Jag förklarade vilken dag alla elever i just den gruppen skulle betala. Javisst javisst sa hon. Månaden efter samma sak.
Jag höll tyst.
Sedan förflöt det två månader och tillsist ringde jag upp henne och sa att jag inte tänker ge mer lektioner åt hennes dotter och nu ville ha betalt. Jaha, då ville hon bara betala mig för en månad och började kalla mig det ena än det andra i telefonen, ¨xingar¨.
Jag höll tyst.
Jag har inte kunnat köpa skolmaterial till min son pga att hon inte betalat mig och inte kommer göra det heller.
Hon bor nästan gatan jämte och ser jag henne eller dottern så tänker jag Inte hålla tyst.
Jag bannar mig själv för att jag inte var hårdare. Hade jag varit någon annan stans än just här i Brasilien så hade jag satt hårt mot hårt och sagt att nu *** vill jag ha mina pengar!
Men jag lyssnade på min man och svärmor som sa: nej låt det vara lite, vänta. Man bråkar inte med någon om pengar. Här undviker man att bråka om man nu kan.

Min man sa något väldigt bra: gå du till den tyste grannen som aldrig gör någon förnär och börja bråka med honom så får du se vad som händer.
Då kan du vara säker på att det tar hus i h****.

Nu är det såklart inte så här med alla brasilianare. Och jag menar absolut inte något illa, jag vill bara ta upp skillnaderna hur man tänker när det gäller vänner och affärer.
Att det är svårt för mig att inte kunna lita på att om någon gör något för mig så förväntar den personen sig inte ¨betalning¨.
Må hända att det är just min man som är otroligt misstänksam och jag blir påverkad.

Men det är som så det är och trots detta så trivs jag väldigt bra och skulle inte vilja byta.
Nästa gång blir det betalning innan lektionerna :)