Sommarmat

Eftersom det faktiskt är sommar i Sverige och andra världsdelar just nu, förutom här då, så kanske det vore lämpligt med lite sommar recept istället? Nejma föreslog det och jag har genast tagit itu med det och översatt två sallads recept.
Här i Brasilien så tillhör mer än halva befolkningen ¨underklass¨, dvs de är fattiga. När man är fattig måste man vara tänka till lite för att få mat på bordet. Men samtidigt så behöver ju maten vara näringsrik. Så en grupp forskare har studerat näringsinnehåll i de saker som vi oftast kastar bort och anser vara¨skräp¨. Och det visade sig att de innehåller i vissa fall mer näring än den delen vi äter. T.ex så innehåller bladen från blomkålen 3gånger mer C-vitamin än själva kålen. Så ta vara på bladen istället och släng dem inte!

Dessa två recepten är bara två exempel på vad man kan göra.
Smaklig måltid.

Potatissallad med apelsinskal

1 apelsin
200-400ml vatten
720ml tärnad potatis
240ml hackad tomat
2msk hackad lök
2msk olivolja
1tsk oregano
5 svarta oliver
1msk hackad persilja
salt

Gör så här:
Tvätta apelsionen och skala den, kläm ur apelsinsaften.
Skär apelsinskalet i smala strimlor, koka i vattnet i ca 20 min. Sila.
Koka potatisen och låt den kallna. Tillsätt övriga ingredienser och apelsinsaften. Blanda väl. Servera.
Garnera gärna med överblivna skal.

Melonsallad

1 citron eller 1 msk vinäger
1msk olja
3 tallrikar hackad mleonskal, den vita delen
Hackad ingefära efter smak
1 skivad lök
1 fin hackad persilja, inklusive stjälken
salt eller soja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och dekorera vackert.
Tillsätt gärna ost, typ feta ost eller liknande gärna med fler örtkryddor.

Som dryck kanske lite Kamomill/citron te vore gott?
Gör kamomill te, av blommor eller vanligt köpe te, tillsätt socker och skivad citron.
Låt svalna och njut!

* I receptet på majskakan igår så uteblevs 2 msk olja, ska redan rätta till receptet men säger det här för att inga missförstånd ska uppstå.