Kryddor & Vinäger

Krydda upp din tillvaro!

Det utrycket har du kanske hört förr?
Jag har en förkärlek till kryddor, jag har en hel hög med kryddor i skafferiet, men inte ens hälften av alla jag vill ha.
Jag gjorde ett kryddutbyte med ME förra året. Vi kom överrens om en summa som vi skulle skicka kryddor för. Det lät ju som en jättebra ide!
Om det inte varit som så att jag faktiskt inte alls hittade mycket kryddor här.
Det fanns en kryddkille som kom till söndagsmarknaden och han brukade jag alltid prata kryddor med. Men så försvann han!
Tyvärr så har han inte kommit tillbaka.

Varje gång jag är och handlar så stannar jag alltid framför kryddhyllan. Jag tittar och tittar och önskar det kommit något nytt som jag kan ha andvändning för i köket.
Det händer tyvärr väldigt sällan att jag ser något nytt, det kan vara nytt för butiken men inte för mig och då gör det ju ingen nytta.

Efter en titt på det svenska sortimentet så ser jag att följande kryddor ¨fattas¨ i mitt skafferi;
Ur Knorr¨s sortiment:

Provencale- Grill & Sallads krydda
Medelhavskrydda – Medelhavssalt
Mallorka – Medelhavskrydda
Medelhavskrydda – Valencia
Medelhavskrydda – Siciliana
Medelhavskrydda – Toscana
Medelhavskrydda – Romana
Mexikansk kryddblandning
Örtkrydda – Italian örter
Örtkrydda – Provencale
Classic – Örter
Tomato flakes
Wok krydda

Vilken krydda är verkligen värd att längta efter?
Vilken är den bästa kryddan överhuvudtaget?
Kanske en annorlunda krydad som inte finns i Sverige?

Ur santa Maria¨s sortiment så är det bara lite olika sorters grillkrydda som lockar och en Saucemix Chili & Mango.
Det fins lockande såser i deras sortiment också.

Visserligen så Behöver man kanske inte dessa kryddor, men det piffar ju alltid upp. Ibland så blandar jag saker jag aldrig trodde skulle vara gott tillsammans och se, det blir ju bra.
Jag skulle väldigt gärna vilja ha en Pepparkvar, men tyvärr kostar en bra sådan nästan lika mycket som jag tjänar på en månad.
Jag har faktiskt en gammal kaffekvarn som jag fått utav svärmor, där ska jag försöka mig på att mala lite kryddblandningar.

Något vi använder flitigt när vi marinerar kött är faktiskt soja. Och ibland används den t.om på salladen! Vilket jag inte är så förtjust i men maken slänger på det ibland när jag vänder ryggen till. J
Idag ska jag ta en tur till grönsakshandlaren och där ska jag köpa chili som jag ska marinera oliver med. Maken ska köpa hem ett lass jordgubbar och då ska det göras jordgubbs vinäger utav en del. Jag har även tänkt att göra en kryddvinäger idag.
Så om jag ska hinna med allt jag ska göra idag så kanske jag borde gå härifrån…

Krydd inspirerande sidor att frossa i:

Gotland Deli – det godaste gott från Gotland
Ridderheims – vem känner inte till deras goda inläggningar och produkter?
Mjukt & Gott – värt ett besök
Sackeus – importerade produkter som inspirerar

Vill du göra egen kryddvinäger?