Doce de Leite branco

Jämte mitt jobb ligger det en glassbar. Där säljer de Doce de Leite branco.
Doce de leite är helt enkelt: mjölkgodis. Det är mjölk och socker ihopkokt. Så blir det som en creme eller så kokas det ihop ännu mer och blir som godisbitar.
Det finns lite olika recept men här är ett. det är inte alls svårt att göra och kan användas som tårtfyllning, till kakor, i kakor, på smörgåsen, med en ostbit… Ja till vad du vill.
Här finns det att köpa överallt och de flesta köpekakor är fyllda med det, till min stora förtret. Det är gott, men väldigt sött.

Doce de Leite

2 Liter mjölk
750g socker

Häll mjölken och sockret i en dlup stor kastrull. Låt koka upp på medelvärme, ca 15 min, rör om hela tiden med träsked.
Sänk värmen , fortsätt röra om tills det blir som en slät creme, ca 45 min.

Låt svalna och för över i burk med tätslutande lock. ( Kan vara en plastburk)

Det går att smaksätta också med t.ex kokos, romdränkta russin, kanel,hackade nötter, etc etc..

I vissa recept förekommer att man tillsätter 1-2 tsk bikarbonat. Vad det är för skillnad är jag inte riktigt säker på, men de som jag pratat med som gör doce de leite har inte nämnt bikarbonat.

Hur man gör doce de leite branco, vit doce de leite, det får jag dock inte upp någon information om så det får förbli ett mysterium.

Annan intressant fakta: Här har man inte varmvatten i kranen. Bara i duschen och då är det en speciell kram som värmer vattnet. Oftast så hänger sladdarna till kranen lösa och är man inte försiktig så kan man få en chock. inte hos oss dock eftersom vi itne har några sladdar lösa men.. Det finns 3 olika lägen, varmt, varmare, varmast. Man ska Inte byta mellan lägena när duschen är på! Då kan man definitivt få en chock och sedan ha väldigt svårt att återhämta sig.
Så ibörjan tyckte jag det var lite olustigt att diska i kallvatten, hur blir det rent??
Men det blir faktistk rent och idag är det så natruligt att jag inte ens tänker på det. Lite kallt dock när det är kallt ute men men..
Och när man diskar så kan man använda diskmedel, oftast inte så bra dock, eller det vanligaste: disktvål. Det är helt enkelt en stor tvål som fungerar som diskmedel. Sabao em barra kallas det för.
Tyvärr så ger den tvålen mig en otrolig allergi så mina fingrar blir helt spruckna så jag måste använda dskhandskar. Men jag är inte den enda, många har problem med dessa tvålar.

Imorgon är det Churrasco med hela jobbet. Vi får se om vi ska vara här hemma eller vart det blir av. Skoj blir det iaf!

Jag vill också tacka Maria för de fina orden hon sade om bloggen på sin sida. Tack!

 

Comments

  1. Ann-Sofie says:

    Hejsan.
    Tänkte testa receptet i dagarna. Blir den i koncistens och smak ungefär som dulce de leche?