Gott, nyttigt och enkelt?

Går det att laga god, nyttig och enkel mat?
Klart det gör! Man måste bara planera lite så går allt.

Dr Gillian Mc Keith har gett ut en bok som heter You are what you eat Cookbook, Du är vad du äter. Först var det You are what you eat Tv-show som fick otroliga tittarsiffror så hon bestämde sig för att ge ut en bok med samma namn och sen kom kokboken med alla recepten. Och den boken bor sedan en tid i min bokhylla. Jag bläddrar ofta i den, men följer sällan något recept till punkt och pricka utan låter den vägleda mig bara.
Man behöver faktiskt inte följa recept slaviskt :)
Är man lite trött på sitt vanliga pålägg på mackan kan man t.ex göra följande förslag ur boken:

Almond pate

Blir 75-100ml
Håller 3 dagar i kylen

Ingredienser

200g hela mandlar, åt ligga i vatten över natten
75g pinje nötter
2 mks citron juice
2 msk oliv olja
1 krossad vitlök
3 msk hackad färsk basilika

Gör så här:
1. Häll av vattnet och mixa mandlarna tillsammans med de andra ingredienserna.
2. Förvara i tät burk tills servering.

Asparagus spread

Blir 100ml

Ingredienser

1 knippe sparris, trimmade, spar topaprna till sallad
1 näve färska örter såsom koriander t.ex
1 liten lök, skalad och hackad
2 tsk miso pasta

Gör så här:

1. Ångkoka sparrisen 3-4min
2. Mixa alla ingredienser tills slät.
3. Förvara i tät burk tills servering
Ätes sama dag.

Sesame Squash spread

Blir 100-150ml
Håller 2dagar i kylen eller 2 mån i frysen

Ingredienser

500g Butternut squash, skalad, urkärnad och skuren i 2,5cm tärningar
5 msk sesam frön
1 tsk brun miso pasta
1 nypa kanel

Gör så här:

1. Placerra squashen i en medel kastrull och täck m vatten. Låt koka upp, sänk värmen och låt puttre 10-15 min tills mjuk. Häll av vattnet och mixa till slät röra.
2. Hetta upp sesamfröna i en liten panna tills gyllenbruna, tillsätt i puren med övriga ingred.
3. Mixa till slät konstistens, tillsätt vatten om det behövs
4. Förvara i tät burk i kylskåp tills servering.

Cashew Butter

Blir 75-100ml
Håller i kylen 3 dagar

Ingredienser
200g cashew nötter, låt dem ligga i vatten över natten
1tsk tamari sås

Gör så här:
1. Häll av vattnet och mixa cashewnötterna med tamari såssen och 2msk vatten. Mixa till slät.
2. Förvara i tät burk, ställ i kylen tills servering.

I hennes bok finns massor av andra recept också, allt från goda drinkar till lunch förslag. Så är man intresserad utav god och nyttig mat så kanske det kan vara värt en tur till bokhandeln och kolla?

Det är så otroligt kallt här så jag tror jag ska ta och göra glögg i helgen! Det passar ju lite bättre att dricka det nu än att dricka det i december när det är 35 grader ute :)